Hlavní navigace

Western Digital: SSD nebude, 1 TB na osobu a jiné zajímavosti

27. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Všechny výrobce pevných disků, Western Digital nevyjímaje, postihly záplavy v Thajsku. Nyní se snaží vše dohnat a posiluje. Ceny disků vylétly tak vysoko, že na tom WD i Seagate zřejmě ještě vydělali. Nyní už mají třímetrové protipovodňové zdi kolem továren.

Z poslední tiskové konference jsem vypíchnul pár zajímavostí, z nichž některé jsou známé, jiné méně a jedna je dokonce celkem odvážná hypotéza – pochopíte ji jinak než já?

  • První disk po záplavách byl vyroben za 46 dní
  • Jeden disk se vyrábí/sestavuje 45 sekund, poté se 2 až 7 dní testuje
  • Disk se skládá ze 140 součástí, z nichž jen samotný motorek si WD nevyrábí sám
  • Není prý problém vyrobit plotny s mnohem vyšší hustotou, problém je taková data současnými hlavičkami přečíst

Jeden terabajt pro každého

Průměrná (západní) domácnost má uloženo 840 GB dat. Tedy 1TB disk by měl aktuálně stačit všem, pokud by ovšem někteří z nás nekazili průměr.

Během následujících let má velikost veškerých dat na světě vzrůst 44× a veškerá úložná kapacita 30×. Podle WD bude na světě o 60 % méně úložného prostoru, než kolik bude existovat dat. A teď: kde ta data tedy budou? :)

CS24

 

SSD nebude

WD se stále ani náznakem nechystá vstoupit na pole SSD. Podle vlastních slov věří, že i v roce 2020 budou stále ve velké míře existovat pevné disky typu HDD. Současně samozřejmě pracuje na nových technologiích, zmínil například hybridní disky, či tepelně asistovaný zápis – bez bližšího vysvětlení.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.