Hlavní navigace

32TB pevné disky od Western Digital. Vyrovnají se i HAMRu díky rekordnímu počtu ploten

Sdílet

WD Ultrastar DC HC690 32TB - 11 ploten v HDD Autor: Western Digital
WD Ultrastar DC HC690 32TB - 11 ploten v HDD
WD se podařilo dostat do héliem plněných HDD další plotnu navíc a výsledné disky mají se SMR kapacitu až 32 TB. 11plotnový disk lze ale mít i bez SMR v řadě WD Gold, tehdy je kapacita 26 TB.

Letos na trh konečně přišly HAMR disky (po více než deseti letech, po které byly „hned za rohem“). Seagate s touto technologií dosáhlo na první 30TB a 32TB disky, ostatní výrobci ale zatím nenásledovali. A zdá se, že WD se podaří Seagate doběhnout i s konvenčními HDD. Firma totiž teď oznámila vlastní 32TB HDD – model Ultrastar DC HC690 s technologií UltraSMR. Ten se na tuto kapacitu dostal zase jinou inovací.

Toto HDD je zřejmě první 3,5" disk na světě, který má uvnitř rovnou 11 ploten, což mu dává výhodu proti konkurenčním HDD, včetně HAMR disků od Seagate, které mají maximálně 10 ploten. Je to právě tato 11. plotna, která umožnila WD překonat výhodu disků od Seagate, které díky HAMR na jednotlivých plotnách dosahují vyšší hustoty záznamu. Tyto počty ploten vyžadují v každém případě naplnění HDD héliovou atmosférou, běžné vzduchové disky mají jako strop šest ploten v jednom 3,5" pouzdru.

WD uvádí, že hustota záznamu je u těchto 32TB disků 1480 Gb na jeden čtvereční palec záznamové plochy. Firma nabízí také o něco menší modely s 30TB kapacitou, u kterých uvádí hustotu 1385 Gb na čtvereční palec. Předchozí generace Ultrastar DC HC680 s kapacitou maximálně 28 TB (u UltraSMR modelu) měly udávanou hustotu záznamu 1380 až 1430 Gb na čtvereční palec. Vypadá to tedy, že plotny by asi měly být zhruba podobné a hlavní zásluhu na zvýšení kapacity na výsledných 32 TB má právě zvýšení počtu ploten z 10 na 11 a tento počet má zřejmě i 30TB model.

Plotny používají stále magnetický záznam ePMR, tedy klasický kolmý záznam s „energií podpořeným zápisem“, který ale není na úrovni technologií MAMR nebo HAMR. O této technice WD jsme psali více zde:

18TB pevné disky WD jsou první s technologií EAMR či ePMR. V čem to spočívá? Přečtěte si také:

18TB pevné disky WD jsou první s technologií EAMR či ePMR. V čem to spočívá?

Ultrastar DC HC690 používá zároveň technologii UltraSMR, tedy šindelový záznam typu host-managed SMR, kdy obsluha překrývajících se stop a s ní spojená režie (po zápisu dat je nutné současně obnovit záznam v sousedním stopách) není řešená firmwarem disku. To dovoluje vymáčknout ze záznamu SMR vyšší hustotu dat než konvenční SMR řešené na úrovni disku samotného jeho firmwarem.

Použitá je také technologie OptiNAND, která metadata záznamu přesouvá ze samotných ploten HDD na čip NAND Flash (úložiště UFS) integrované do HDD. I to dovoluje dostat na samotné plotny více uživatelských dat a zvýšit jejich kapacitu, i když fyzická záznamová hustota ploten je nezměněná. I toto tedy zřejmě WD pomohlo dostat se na úrovni celého HDD na stejnou kapacitu, jakou zvládá první generace HAMR HDD.

Ultrastar DC HC690 32TB

Ultrastar DC HC690 32TB

Autor: Western Digital

Tyto 11plotnové disky Ultrastar DC HC690 jsou nabízené s rozhraním SATA (6 Gb/s) a SAS (12 Gb/s). Rychlost rotace je 7200 otáček za minutu a disky s ní dosahují přenosové rychlosti až 257 MB/s (269 MB/s v jednotkách s decimálním základem) u 32TB modelu a až 248 MB/s u modelu 30TB kapacitou, kterému vychází o něco nižší hustota záznamu. Disky mají klidovou spotřebu 5,5 W a 9,4 W při čtecí aktivitě (u SATA modelu, SAS má spotřeby o 0,3 W vyšší).

Bez SMR? 11 ploten dosáhne na kapacitu 26 TB

WD nicméně tuto technologii disku s 11 plotnami zpřístupní i v HDD bez záznamu SMR, tedy tzv. CMR. Ty jsou ideální pro klasické NAS a disková pole, zatímco SMR je vhodnější spíše pro „cold storage“ a úlohy, kdy si běžící systém dokáže ohlídat práci s daty tak, aby do omezení SMR záznamu moc nenarážel. Co SMR je (a proč ho případně nechcete), jsme probírali zde:

Co je SMR či Shingled Magnetic Recording u pevných disků? Jak funguje a je to problém? Přečtěte si také:

Co je SMR či Shingled Magnetic Recording u pevných disků? Jak funguje a je to problém?

CMR verze má označení Ultrastar DC HC590 a je nabízená v kapacitách 24 TB a 26 TB – opět jako SAS a SATA modely s rychlostí rotace 7200 otáček za minutu. Hustota záznamu je zde 1100 Gb (24TB model) a 1190 Gb (26TB model) na čtvereční palec a disky dosahují přenosové rychlosti až 274 MB/s a 288 MB/s. Spotřeba je celkem podobná – 5,6 W v nečinnosti a 8,4 W při čtení u SATA modelů. Řada HC690 i HC690 má 512MB vyrovnávací paměť.

Oba modely mají pětiletou záruku, mají zvládat nepřetržitý provoz a mít střední dobu 2,5 milionu hodin fungování mezi poruchami, tedy obvyklou garantovanou spolehlivost pro serverová HDD. Tyto řady disků jsou míněné pro datacentra, čemuž odpovídá i hlučnost 25 dB při rotaci ploten a 32 dB při pohybu hlaviček.

26TB modely pro běžný trh

CMR modely s 26GB kapacitou byly ale současně uvedené i jako řada WD Gold, která je sice určená pro „enterprise“ trh, ale je i volně dostupná na trhu ke koupi pro běžného uživatele. Tyto disky jsou tudíž pro nás nejrelevantnější. Produktový kód tohoto nového 26TB modelu je WD261KRYZ.

WD Gold 26TB WD261KRYZ

WD Gold 26TB WD261KRYZ

Autor: Western Digital

Opět jde o 3,5" model s 11 plotnami a 7200 otáčkami, plněný héliem, tentokrát jen s rozhraním SATA. Je zachována 512MB vyrovnávací paměť a přenosová rychlost má dosahovat až 291 MB/s. Disky mají také pětiletou záruku a stejnou udávanou spolehlivost jako předchozí datacentrové modely.

CS24

Pro toto HDD máme i doporučenou cenu – WD ho ve svém vlastním e-shopu nabízí za 715 $. U nás po započtení DPH by to vycházelo na prakticky přesně 20 tisíc Kč nebo 794 €. Globálně by už tyto 26TB goldy měly být dostupné, ale naše obchody je, zdá se, ještě nemají.

Zdroje: WD (1, 2, 3, 4)