Hlavní navigace

Western Digital uvedl 6TB modely pevných disků WD Black a WD Red Pro

18. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Z oblasti SSD přicházejí zprávy o vyšších a vyšších kapacitách úložišť stále, potíž je s nimi ale ta, že se týkají hodně drahých modelů pro servery. Obyčejný uživatel je pro skladování dat stále odkázán na mechanické disky. Dnes tu máme dobrou zprávu i z této oblasti: na trh totiž přicházejí 6TB modely disků WD Red Pro a WD Black. Zvětšuje se tak rozsah kapacit disků od Western Digital, které si můžete koupit do PC nebo do NAS – tedy pokud vyžadujete jednu z těchto výkonnějších řad, neboť o první 6TB HDD nejde.

Řada Black má v nabídce WD pro osobní počítač spojovat vysokou kapacitu a výkon (na poměry mechanických disků). Jedná se o 3,5" modely s rozhraním SATA (6 Gb/s) a rychlostí rotace 7200 otáček za minutu. Modely s kapacitou 6 TB (WD6001FZWX) mají vyrovnávací paměť 128 MB – totéž platí i pro 5TB model (WD5001FZWX), 3–4TB verze ještě měly jen 64MB mezipaměť. WD ve specifikacích uvádí, že sekvenční přenosová rychlost může u 6TB Blacku dosahovat až 218 MB/s. Co je poměrně podstatné, je, že na disky Black dává WD pětiletou záruku, což platí i pro novou 6TB verzi.

 WD Black 6 TB
WD Black 6 TB

Ve specifikacích se bohužel nelze dočíst, kolik ploten tyto disky mají, nebo jaká je jejich kapacita. Spotřeba je o něco vyšší než u některých úspornějších (a pomalejších) HDD – v nečinnosti má disk odebírat 7,6 W a při aktivitě 10,6 W, úsporný režim se zastaveným motorem spotřebovává 1,6 W. Hlučnost při roztočených plotnách má činit 31 dB, pohyb hlaviček ji zvyšuje na průměrně 34 dB.

WD Black 6 TB

Řada WD Red Pro by měla být diskům Black velmi podobná, mělo by jít vlastně o stejný hardware s úpravami zejména na úrovni firmwaru. Ty spočívají ve vyladění na provoz v poli RAID a v NAS; disky by se také pomocí čidel měly lépe vyrovnávat s rušivými vibracemi a otřesy z okolí, což by mělo pomáhat hlavně v NAS či skříních, kde je disků nainstalováno větší množství (Red Pro je cílen na stroje s 1–16 disky). Jen pro připomenutí, levnější řada Red bez přídomku Pro už 6TB modely také obsahuje, uvedeny byly před rokem.

 

Také 6TB Red Pro (WD6001FFWX) má rychlost rotace 7200 otáček za minutu a 128MB vyrovnávací paměť, opět v 3,5" desktopovém provedení SATA. Spotřeba je prakticky stejná (10,6/7,4/1,6 W) a identické jsou také údaje pro hlučnost (31/34 dB). U Red Pro ovšem Western Digital udává maximální sekvenční rychlost 214 MB/s. Red Pro má o něco lepší specifikace co do deklarované spolehlivosti – neopravitelné chyby čtení se mají vyskytovat méně než jednou za 1000 bilionů bitů, zatímco u WD Black jednou za 100 bilionů. Záruka je nicméně také pětiletá.

WD Red Pro 6 TB
WD Red Pro 6 TB

MMF24

Podle zastoupení WD jsou doporučené koncové ceny nových disků 299 USD/329 EUR pro 6TB WD Back a 294 USD/319 EUR pro 6TB WD Red Pro. V přepočtu by tyto částky měly u nás dělat circa 8900 a 8600 CZK. Oba modely by už měly být v distribuci, v našich obchodech je ale zatím vyhledávače cen (pokud se dobře dívám) neregistrují.

Zdroje: WD (1, 2)