Hlavní navigace

WhatsApp je již bezpečný. Všechny chaty i volání mají end-to-end šifrování

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hledáte-li komunikátor, který nemůže nikdo odposlouchávat, můžete nově bez obav používat WhatsApp. Tvůrci sítě oznámili, že již plně přešli na end-to-end šifrování. Dostupné je na všech podporovaných platformách a pro všechny typy přenosů (text, volání i posílání souborů).

WhatsApp na implementaci spolupracoval s neziskovkou Open Wisper Systems, která vyvíjí otevřený protokol Signal a také stejnojmennou chatovací aplikaci, kterou doporučuje i Edward Snowden.

WhatsApp již šifruje všechny zprávy
WhatsApp již šifruje všechny zprávy

Jiné IM sítě jako ICQ, Facebook Messenger, Google Hangouts, Skype, Yahoo Messenger, Viber nebo Snapchat šifrují zprávy pouze při přenosu zprávy na server a následném odeslání adresátovi. To zamezí odposlechům po cestě, ale nebrání to provozovatelům sítě, aby si sami mohli zprávy číst a nějakým způsobem je zpracovávat. Znění zpráv také mohou získat úřady při vyšetřování.

Při end-to-end šifrování, jaké kromě WhatsAppu podporuje i FaceTime/iMessages nebo Telegram, nemá provozovatel přístup k dešifrovacím klíčům a nemůže přenášená data rozluštit. Přečíst je může jen odesílat a adresát.

 

MMF24

WhatsApp s šifrováním experimentuje již od roku 2014, ale až teď je automaticky aktivní všude. Jen připomeneme, že WhatsApp má již miliardu aktivních uživatelů. A jejich počet může dále růst (nebo neklesat), protože tvůrci zrušili roční poplatek. Síť navíc bude i nadále bez reklamy.

Zdroj: WhatsApp, Whisper Systems