Hlavní navigace

Zálohy uživatelských dat WhatsAppu se nebudou odečítat od kapacity Disku Google

17. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: logo: Facebook / koláž: Petr Urban / Cnews
Přestože budete mít svá data zálohovaná na Disku, neprojeví se to nijak na využitém místě. Zálohy ale budou mít omezenou životnost.

Používáte WhatsApp na zařízení s Androidem, kde jsou uživatelská data zálohována na Disk Google? Tak zpozorněte, pokud vám na zálohování záleží, protože Facebook se s Googlem dohodl na nových pravidlech využívání cloudového úložiště. Nově se uživatelská data komunikátoru WhatsApp nebudou započítávat jako využitý prostor na Disku. Záloha vám už ale na Disku nevydrží věčně. Pokud přestanete zálohovat, máte rok. Po roce budou data odstraněna. Dokud budete uživatelská data z WhatsAppu do cloudu od Googlu zálohovat, nemáte se čeho bát. Pokud přestanete, máte smůlu – záložní archiv se z Disku stáhnout nedá. Nová pravidla začnou platit 12. listopadu. Právě teď je tedy vhodná doba na aktualizaci starší zálohy, protože v uvedený den budou neaktuální data hromadně odstraněna. Zálohování nastavíte tak, že ve WhatsApp v hlavní nabídce vyvoláte nastavení, kde najdete předvolby chatů a pak zálohování konverzací. V této sekci můžete manuálně vyvolat proces zálohování, určíte frekvenci zálohování apod.

CS24

Přejděte do nastavení aplikace
Přejděte do nastavení aplikace
Jděte do nastavení chatů
Jděte do nastavení chatů
Přejděte do sekce pro nastavení zálohování chatů
Přejděte do sekce pro nastavení zálohování chatů
Své zprávy můžete zálohovat do různých Nastavte parametry zálohy dle svých představ
Své zprávy můžete zálohovat do různých Nastavte parametry zálohy dle svých představ

Komentář

Ačkoli je z uživatelského pohledu chvályhodné, že uvedená data nebudou ukrajovat místo z Disku Google, kde máte zdarma 15 GB, dle mé zkušenosti se běžně jedná o maximálně pár megabajtů, tj. zanedbatelná úspora. Záloha obsahuje konverzace a multimédia, nikoli však dokumenty a jiné typy souborů. Velikost zálohy se tedy silně odvíjí podle toho, jak na WhatsAppu komunikujete.

Dále není férové, že zrovna komunikátor od Facebooku neukrajuje z omezeného prostoru. Tímto krokem dohodnuté firmy mohou poškodit jiné aplikace, které Disk využívají, ale bez podobného privilegia.