Hlavní navigace

Wibtek Hacker Z77 a další pěkné základní desky. Má se Asus a Gigabyte začít bát?

10. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Náš computexový agent Adam Kahánek minulý týden v obří hale Nangang ulovil expozici u nás dosud neznámé společnosti Wibtek, která se mimojiné prezentovalo přinejmenším odvážnými designy základních desek s nejnovějšími čipovými sadami od Intelu. Ty v desktopu samozřejmě patří k platformě LGA 1155, a do desek Hacker Z77-P a Hacker Z75 tak můžete osazovat procesory Sandy Bridge a Ivy Bridge.

Computex 2012 Wibtek Computex 2012 Wibtek Computex 2012 Wibtek

Computex 2012 Wibtek Computex 2012 Wibtek Computex 2012 Wibtek Computex 2012 Wibtek

 

Computex 2012 Wibtek Computex 2012 Wibtek Computex 2012 Wibtek Computex 2012 Wibtek

Z webu společnosti jsem se o ní dozvěděl, že sídlí v průmyslem prošpikovaném Shenzenu a má více jak 1000 zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že jde o výrobce z kontinentální Číny, překvapuje mě originální design vystavovaných základních desek. Na designu si také Wibtek zakládá, označení řady desek přízviskem Hacker podle mě také není špatný marketingový nápad. Určitě lepší než šílené a nezapamatovatelné kódy všech nových monitorů Philips.

MMF24

 

Hacker Z77-P kromě designu chladiče není ničím nestandardní, dle vybavení a specifikací vypadá jako konkurence lepších desek tchajwanského čtyřlístku (Asrock, Asus, Gigabyte a MSI). Overclockery by měla potěšit tlačítka pro Reset a Clear CMOS přímo na desce, začínající sériové skládače sestav pak tlačítko pro automatické přetaktování (ne, vážně mě nenapadá, jaké skupině taková věc viděná i u jiných výrobců může posloužit). Výbava šesti porty SATA 6 Gb/s a čtyřmi 3 Gb/s patří k nadprůměru, velkým otazníkem je kvalita použitých komponent, poruchovost a třeba zajištění reklamací u nás v Evropě. Bude-li se Wibtek o Evropu vůbec zajímat, zatím jsem přes vyhledávače cen v žádné z okolních zemí jeho výrobky nenašel.