Hlavní navigace

Wikidi: jak vypadá nová česká internetová encyklopedie?

17. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatracené matoucí názvy, že? Jeden by z šílenství na webu přísahal, že polovina stránek má někde ve svém názvu „wiki“. Wikidi je, ač se to nezdá, český projekt od Michala Illicha. Pokud toto jméno neznáte, rychle si doplňte vzdělání. Úspěšný Čech stojí za takovými projekty, jako vyhledávač Jyxo nebo blogovací systém Blog.cz. Pryč jsou ale časy, kdy Jyxo ještě pohánělo největší český vyhledávač Seznam nebo i Atlas (zase tak dávno to ale nebylo). S novým projektem chce Illich opět zaujmout.

Nebojte se, Wikidi nevzniklo za účelem porazit Wikipedii. Ani s ní nemá přímo soupeřit. Oproti encyklopedii naplněné dlouhými články a skoro všemi dostupnými fakty vybírá Wikidi zejména ona důležitá fakta. Ta zpracovává do přehledových tabulek, čímž se od konceptu Wikipedie zásadně odchyluje. Zájem o informace mají oba soupeři, ale pouze jeden z nich vypichuje to nejdůležitější.

Wikidi – hlavní stránka

Úplně jiná Wikipedia

Když budete potřebovat souhrnné údaje o čemkoliv, Wikidi vám je podá na stříbrné podnose. Ve výpisu známých faktů se zorientujete mnohem rychleji nežli v klasických článcích. Když například zkusíte vyhledat informace o jablku, okamžitě se dozvíte, do jaké skupiny patří, jakou má energetickou hodnotu a jaké pokrmy z něj lze vyrobit. Navrch dostanete pár obrázků, které s jablkem nějak souvisí. Abyste všemu porozuměli nicméně musíte umět anglicky, protože žádná jiná jazyková mutace zatím není dostupná. Do budoucna se s jinými jazyky počítá, ovšem přednost mají ty nejpoužívanější. Na češtinu si proto asi ještě počkáme.

Kde jinde se toho tolik dozvíte o jediné věci?

Počáteční motivací, která projekt rozjela, bylo ušetřit všem práci s vyhledáváním v mnoha zdrojích. A opravdu, pokud hledáte prodejný produkt, běžný vyhledávač na vás vychrlí spoustu stránek, mezi mini i řadu recenzí a internetových obchodů. Pro obecné informace vás obvykle vyhledávače nasměrují na Wikipedii, kde se ale musíte donutit do čtení dlouhých textů. A minimálně důvěryhodnost českého vydání je zpochybňována. Wikidi si vytyčuje jasný cíl – vzít co možná nejvíce dostupných dat z internetu a vměstnat je do přehledových tabulek. A nejlepší je, že mezi sebou můžete jednotlivé věci porovnávat. To potenciálně zpohodlní hlavně vaše nákupy a usnadní rozhodování, který z nabízených produktů si vybrat.

Informace můžete upravovat i vy

Běžný vyhledávač většinou prostě jen bere klíčová slova a podle toho zobrazuje výsledky vyhledávání. Wikidi prochází web a zařazuje pojmy do kontextu. Vždy se musí rozhodnout, k čemu který pojem patří. Vybudovat složitý projekt trvalo v první fázi jeden rok. Současná podoba webu je prakticky veřejnou betaverzí. Další fáze by měla přitáhnout pozornost uživatelů a ověřit schopnosti algoritmu. Pro začátek se zpracovalo takřka 50 milionů stránek a další budou přibývat. Pomáhá s tím automatický mechanismus, využívají se i jiné otevřené databáze. Velkou úlohu by nakonec měla samozřejmě hrát komunita, tak jako u každé „wiki“.

Kdo, s kým, za kolik?

I vy se můžete zaregistrovat a začít doplňovat či upřesňovat údaje v obrovské databázi. Kromě porovnávání produktů a procházení tabulek se klade důraz na sdílení. Nikoliv pouze ve smyslu posílání odkazů na Facebook a Twitter. U každé stránky si můžete nechat vygenerovat kód v jazyce HTML, který posléze můžete vložit na libovolnou webovou stránku. I takový typ sdílení je výhodný pro obě strany. Veškerý obsah poskytovaný Wikidi je zcela zdarma a díky použité licenci Creative Commons lze s informacemi z encyklopedie dělat v podstatě cokoliv. Získané informace stejně tak pochází z otevřených webů, které si na ně nenárokují práva a dovolují jejich další zpracování. Toho se Wikidi chytá všechny dostupné informace slévá do jednoho toku a pak jimi naplňuje formy v podobě přehledových tabulek.

Na webu ani neobtěžují agresivní reklamy. Jak tedy chce autorský tým web uživit? U produktů odkazují na vyhledávače zboží. Do budoucna se těžko dočkáme žádostí o příspěvek, kterými se Wikipedia proslavila, když na nás z poutače prosebně pohlížel její spoluzakladatel Jimmy Wales.

Sdílení hraje poměrně velkou roli – minimálně u mladé generace internetových uživatelů

Wikidi ale není pouze o produktech v pravém slova smyslu, najdete na to v podstatě cokoliv. Porovnávat můžete cokoliv, co se nachází v databázi, tedy i živé osoby. Od základních údajů typu datum narození se například z jiné databáze vytahuje i seznam lidí, se kterými daný člověk chodil. Tohel konkrétně ale platí povětšinou pouze pro známé tváře šoubyznysu. U jiných osob zase algoritmus odněkud vyštrachá citace a cenu majetku. Porovnávání se obecně provádí snadno. Všude na webu Wikidi vyčuhuje seznam s položkami zahrnutými do srovnání. Pokud tam ještě žádné nemáte, uvidíte maximálně tlačítko Add this to comparison. Klepněte na něj, když se nacházíte zrovna v profilu osoby nebo věci a pak přidávejte další. Bezva je, že nemusíte nutně skončit u duelu, položek můžete porovnat mnohem více. Limitovat vás v tomto bude de facto pouze velikost obrazovky.

Porovnávání produktů

Porovnávání a přehledové tabulky

Pokud někde platí, že forma nepřevažuje nad obsahem, je to právě tady. Wikidi, ač jejím srdcem tepe neuvěřitelné množství informací a její mozek se sestává z komplexních algoritmů, vzhlíží navenek poněkud ošuntěle. Z technologického hlediska je v pořádku, ale provedení příliš chválit nelze. Tak trochu připomíná staré weby z doby, kdy nebyly webové standardy na tak pokročilé úrovni. Ani strohost by sama o sobě nijak nepřekážela. Jenže Wikidi dokonce ani nevévodí žádné speciální logo, kterým třeba Wikipedia na první pohled upoutá. Jak jsem zmínil výše, stojíme na samotném počátku a časem se určitě hodně změní. Nejen na vzhledu se pracuje, prvořadé jsou v této fázi funkce.

Aktuálně se pracuje na lepším vyhledávání, což patří k nejpodstatnější součástem. Bez něj se sice můžete vytahovat s obří databází, když v ní ale nenajdete, co potřebujete, k chlubením zároveň skončíte. Z hlediska obsahu se na nový projekt můžete spolehnout. S rozrůstající se komunitou ho bude přibývat. Již dnes ale stojí Wikidi za návštěvu, pokud potřebujete něco s něčím porovnat, případně jestli o něčem sháníte základní informace. Dění okolo nadějného projektu můžete sledovat na Facebooku nebo na Twitteru.

Vyhledávání v konkrétní kategorii

V dnešní uspěchané době, kdy lidé obecně nečtou delší texty, by se Wikidi opravdu mohla uchytit. Na rozdíl od Wikipedie před vás vyskládá to nejdůležitější. Můžete se tak něco dozvědět, aniž byste nutně trávili dny čtením dlouhých článků. A to není výtka směrem k Wikipedii, takovou encyklopedii uvítáme v kterémkoliv století. Jimmy wales si ale stěžuje na dlouhodobý úbytek autorů. Nedaří se nalákat k pravidelnému přispívání mladou generaci. Ti, kdož původně se zájmem vytvářeli kvanta obsahu, se dnes už věnují jiným aktivitám. Možná právě koncept Wikidi pomůže oživit zájem o tvoření velké společné encyklopedie.

CS24

Otázkou zůstává, jak rychle lidé zareagují. Pokud jde o nějaké cíle, autoři by do roka rádi přilákali alespoň milion uživatelů. Předpovědi se dělají obtížně, vzpomeňte si na meteorology, kteří nám slibují hezký den a místo toho pak prší. S dostatečnou publicitou se svět o českém projektu dozví a kdoví, třeba za pár let budeme Wikidi navštěvovat místo Wikipedie. Pravda, obě se doplňují, ale jedna forma nakonec vždy upřednostní druhou. A kdo zvítězí tentokrát?

Novinky o Wikidi můžete sledovat i na Facebooku