Hlavní navigace

Windows 10 Mobile build 15254.1 zvěstuje končící vývoj. Označení „Fall Creators Update“ je zavádějící

13. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft nejde do finále pouze s Windows 10 Fall Creators Update na osobních počítačích, ekvivalentní pro smartphony verze bude též hotová brzy. Dokazuje to vydání Windows 10 Mobile build 15254.1. Toto sestavení máme považovat za kandidáta na vydání. V rámci své komunikace nekomunikace zrovna tohle Microsoft řekl na přímo, i když to uvedl v popáté oživeném blogovém příspěvku, kde jakékoli oznámení snadno zapadne.

Sledovat Microsoft zkrátka není jednoduché. Uvedené sestavení je dostupné v kanálech Fast a Slow ring, jejichž prostřednictvím si ho můžete vyzkoušet na podporovaných zařízeních (minulé verze byla kompatibilní s podstatně více telefony). Kromě vlastních oprav jsou v tomto sestavení zahrnuty také opravy z nedávné aktualizace KB4041676 pro Creators Update. Což je nezajímavá věc, na druhou stranu o tomto produktu mnoho jiného říct nelze.

Teď už je známá věc, že vývoj Windows 10 Mobile prakticky končí. Systému bude poskytována podpora, ale na aktivní přidávání funkcí v tomto vývojovém cyklu prakticky nedocházelo a v budoucnu ani docházet nebude. Také připomínám, že to nutně neznamená, že Microsoft končí všechny svoje snahy na poli mobilních zařízení. Jen už u toho nebude W10M, jak potvrdil nedávno překvapivě sdílný Joe Belfiore.

Windows 10

CS24

Microsoft nové vydání označuje za mobilní edici Windows 10 Fall Creators Update. Ve skutečnosti má ale s takto pojmenovanou verzí pro počítače společný prakticky jen název. Nové funkce v mobilním systému byste spočítali na prstech jedné ruky, tento produkt nedrží krok s Desítkami pro počítače. Nemá ani nové jádro. I proto nesedí číslo sestavení mobilních a počítačích sestavení Windows 10.

Mimochodem, připadá mi dodnes neuvěřitelné, že se nám softwarový gigant nejdříve snažil namluvit, že rozdílnost číslování je způsobena sjednocováním kódů mobilní a počítačové edice, přičemž sjednocování bylo dávno hotové – a rozdílné číslování naznačovalo leda pravý opak. Teprve po několika měsících firma přiznala barvu.