Hlavní navigace

Windows 10 Mobile skončí podpora začátkem roku 2018. Co bude pak, zatím nikdo neví

7. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft u svého mobilního systému garantuje softwarovou podporu po dobu minimálně dvou let od uvedení. Lumie s Windows 10 Mobile se začaly prodávat v prosinci, jejich standardní podpora skončí 9. ledna 2018, tedy po zhruba 25 měsících. Stejně jako u desktopových systémů by i ten mobilní měl dostat ještě rozšířenou podporu. Ta by nepřinesla nové funkce, ale jen opravy a bezpečnostní záplaty. K ní ještě Microsoft termín nestanovil.

 Podpora Windows 10 Mobile skončí v roce 2018
Podpora Windows 10 Mobile skončí v roce 2018

Co konec podpory v roce 2018 znamená pro uživatele? Nejspíš nic zásadního. Datum se ještě může změnit. Pravděpodobně se bude posouvat spolu s dalšími vývojovými fázemi desítek, které můžeme chápat jako servisní balíčky. Ty u desktopu rovněž posouvají životnost.

Větší starost nám dělá poznámka, že distribuce aktualizací je nadále řízena výrobcem i operátorem a může se lišit také dle země. Na jaře přitom Microsoft tvrdil, že operátoři už zdržovat nebudou. Výrobci ještě ano, ti totiž mohou kromě systému aktualizovat i firmware telefonu, takže se jim práce prodlouží.

 

Zdroj: Microsoft via WinBeta