Hlavní navigace

Rovnou dvě nová sestavení. Jedno z nich je první z větve Redstone 5 [Windows Insider]

15. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Přišlo to trochu dřív, než jsme čekali, ale Microsoft již aktivní vývoj Desítek rozdělil do dvou větví. Vývojová fáze letošního podzimního vydání Windows 10 tímto oficiálně začíná.

Zcela bez varování Microsoft vydal dvě testovací sestavení Windows 10. Tedy, na vydávání zvyklí jsme. Jenže zatímco první sestavení spadá do stávající vývojové větve, tj. Redstone 4 (Spring Creators Update), souběžně s ním bylo uvolněno také úplně první sestavení Windows 10 s kódovým označením Redstone 5. To je hlavní verze Desítek, kterou ve finální podobě spatříme na podzim. Zajímavé je, že Microsoft dosud další vývojovou větev představoval až v době, kdy byla předchozí de facto hotová a ladily se poslední chyby. V tuto chvíli lze hovořit o tom, že je Redstone 4 z hlediska funkcí prakticky dokončený a vývojový tým vydání finalizuje. Přece jen však očekáváme, že k dokončení dojde ve druhé části března a pro širokou veřejnost bude tato verze Windows uvolněna v dubnu. Pokud budou ovšem dodrženy dosavadní postupy. Oficiálně teď aspoň víme, že letošní podzimní vydání Desítek nese kódové označení Redstone 5. Komu je které ze dvojice sestavení určeno? Dle očekávání:

  • Fast ring: Windows 10 Insider Preview build 17101 (větev RS4_RELEASE),
  • Skip ahead: Windows 10 Insider Preview build 17604 (větev RS_PRERELEASE).

Sestavení 17101 a 17604

Ačkoli jsem tento krok v polovině února nečekal, Microsoft přistoupil k tomu, že provedl rozdělení vývoje Windows do dvou větví. Redstone 5 v tuto chvíli samozřejmě nenabídne o nic víc než poslední verze Redstonu 4. Kdo se přihlásil ke kanálu Skip ahead, musel podobný krok opět čekat. Nezbývá než upozornit, že první vývojové verze obvykle nabídnou mnoho novinek na povrchu.

Naopak se v této fázi vývoje Microsoft vrtá v jádře systému, vinou čehož mohou tato sestavení patřit k těm méně stabilním. Pro úplně první sestavení to ovšem neplatí, protože jeho obsah je prozatím shodný s Redstonem 4 – jedná se ostatně o jeho fork. Práce se na něm tedy začnou projevovat až v nadcházejících týdnech.

Redstone 4 vstupuje do fáze ladění před vydáním Redstone 4 vstupuje do fáze ladění před vydáním (modrá lišta v okně je jen chyba, které nevěnujte pozornost)

Vzhledem k tomu, že se Redstone 4 oficiálně dostal do fáze ladící, můžeme opět očekávat, že budou sestavení této větve vydávána častěji než dřív. Kromě Fast ringu se více dostane též na lehce přehlížený Slow ring. Poslední poznámka se týká těch, kdo by si chtěli vyzkoušet Redstone 4. Kanál Skip ahead je již plný – zůstali k němu přihlášeni lidé od minula a Microsoft jeho kapacitu nenavýšil.

Potřebuje, aby se dostatek lidí věnoval vychytávání chyb v Redstonu 4. Ale nezoufejte. Jak jsem uvedl, první sestavení obvykle nabídnou mnoho zajímavých novinek. Za pár týdnů, až bude Redstone 4 dokončen, bude Redstone 5 nabídnut také v kanále Fast ring. Nyní se pojďme podívat na konkrétní novinky, které jsou pro obě nová sestavení shodné.

Emoji

Co se dá donekonečna ladit? Přece emoji! (Ehm, ehm.) Na základě zpětné vazby Microsoft upravil design některých grafických symbolů. Emoji můžete vyhledávat psaním ve více než 150 jazycích, mezi nimiž by neměla chybět čeština. Panel pro vkládání emoji vyvoláte např. klávesovou zkratkou Win+[tečka].

Panel pro vkládání emoji vyvoláte zkratkou Win+[tečka] Panel pro vkládání emoji vyvoláte zkratkou Win+[tečka]

Přístup k souborovému systému

Microsoft se rozhodl dát nám kontrolu nad tím, jaké aplikace postavené na UWP smí bez omezení přistupovat k souborovému systému. Povolení není možné udělit paušálně, ale jen jednotlivým aplikacím. Pokud si program takovém oprávnění vyžádá sám, zobrazí se ve Windows známý dialog, kde akci můžete, ale nemusíte schválit.

Tip: Další zprávy k tématu najdete pod štítkem Windows Insider

Své rozhodnutí můžete později změnit (v Nastavení | Soukromí | Systém souborů). Funkci je možné celkově vypnout. Jen když je zapnutá, mohou si aplikace žádat o příslušné oprávnění.

Předinstalované aplikace

Speciálně pro edici Windows 10 Pro for Workstations bylo vyvinuto nové schéma napájení, a sice Ultimate Performance. To by vám mělo pomoci vymáčknout z počítače pár kapek výkonu navíc. Zatím tento režim není dostupný na zařízeních s akumulátorem – kdo by ale provozoval Windows 10 Pro for Workstations na laptopu?

CS24

V novém sestavení je možné spravovat oprávnění aplikací v otázce přístupu k souborovému systému V novém sestavení je možné spravovat oprávnění aplikací v otázce přístupu k souborovému systému

Pro tuto edici dále platí, že mezi předinstalovanými aplikaci připnutými k nabídce Start (jinými slovy crapware) se v této edici alespoň nebudou objevovat hry. Budete zde narážet na podnikovou a pracovní sféru zaměřené nástroje. S aplikacemi souvisí fakt, že Redstone 4 v této fázi nepřijímá aktualizace aplikací z Microsoft Storu.

Dále obě sestavení nabízí řadu oprav, ale také známých problémů. Pokud si chcete počíst, zajděte na blog Windows Experience. Jen se nelekněte, pokud bude instalace Windows 10 Insider Preview build 17101 trvat příliš dlouho. Někdy se totiž proces instalace na dlouhou dobu (až 90 minut) zasekne na hodnotě 88 %. V takovém případě jen vyčkejte na dokončení.