Hlavní navigace

Windows 10 se pravděpodobně budou prodávat také na flash discích

24. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pánům z WinFuture.de se povedlo vyšťourat jednu skoro až kritickou zajímavost k Windows 10. Jejich zdroj tvrdí, že Microsoft svůj operační systém poprvé v historii plánuje prodávat běžně na flash discích. Kdysi byla Windows k dostání na disketách, později běžně na CD a nakonec na DVD. Poslední zmíněné médium patrně hned tak nezmizí, ale bude k němu dostupná alternativa. Když tedy nepočítám možnost nákupu a stažení instalačního obrazu z internetu.

V době lehkých laptopů, které mechaniku nemají, je možnost instalovat Windows z flash disku jediná běžná možnost. I počet portů USB se tenčí, zcela avšak hned tak nevymizí – právě z důvodu široké kompatibility. Přirozeně ne každý na optické média zanevřel, osobně se však řadím k jedincům, kteří žijí moderními technologiemi a DVD mi nic neříká už spoustu let. Mechaniku ve stolním počítači zachovávám, protože mi nepřekáží.

Podobně to má kolega Lukáš Václavík. Takový Apple pustil do prodeje OS X Lion na flash disku pro případnou instalaci na počítačích, kde nebyl dostupný rychlý internet, již v roce 2011. (Za „krásných“ 69 dolarů.) Microsoft zcela jistě neobjevil Ameriku, ale o tom, aby vedle mnohdy již nevyužitelných DVD nabídl alternativu, jsme snili dlouho.

 

Pokročilí uživatelé si instalační flash disky s Windows ručně vytváří již roky. Redmondští pro tyto účely uvolnili i vlastní nástroj. Což je o to menší problém, když je dnes možné stáhnout si přímo od Microsoftu aktuální instalační médium ve formátu ISO. Týká se to aspoň Windows 8.1. Lze předpokládat, že podobně budou ke stažení i Windows 10. Nicméně, řeč je o běžných spotřebitelích, pro které taková možnost nemusí být schůdná.

Ti si tak domů místo DVD donesou raději flash disk. Tato volba by měla být dostupná u obou základních edic Home a Pro. Navíc by se na takovém flash disku měly nacházet obě bitové varianty – bude na ně ostatně místo, na jedno DVD je naopak nevměstnáte. Budete tak mít na výběr při instalaci. Informaci potvrdily také zdroje amerického novináře Paula Thurrotta. Dokonce už před týdnem, což jsem bohužel nezaznamenal.

CS24

Ovšem kdybyste si koupili verzi Windows 10 na flash disku, vyjde vás na víc. Podle WinFuture.de dáme za edici Home 144 dolarů, zatímco za Pro 238 dolarů. Běžná verze s DVD ovšem stojí 119, resp. 199 dolarů. Přirážka by byla větší v případě edice Pro a nepřipadá mi snadno ospravedlnitelná. Je také zvláštní, že Microsoft prodej na flash discích neoznámil, když už představil běžné ceny Windows 10.

Zdroj: WinFuture.de via WinBeta