Hlavní navigace

Byť byla některá zařízení na Windows 10 v1709 upgradována omylem, Microsoft na pilu tlačí více

12. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft některá zařízení s Windows 10 v1703 upgradoval na verzi 1709, přestože bylo nastaveno odkládání upgradů. Díky tomu jsme zjistili, že firma se může pokoušet systém aktualizovat nejen skrze Windows Update.

O tom, že se Windows 10 průběžně vyvíjí, víme. Tento systém není ve své podstatě navržený tak, aby se v něm daly vypnout aktualizace, což je v určitých ohledech, dobře, v jiných je podobně striktní přístup špatný. Před pár dny se někteří dočkali nečekaného upgradu na verzi 1709. Ačkoli k upgradu na většině zařízení dříve či později dojde, existují možnosti, jak upgrade co možná nejvíce oddálit tak, abyste měli jistotu, že až uzraje čas, získáte již odladěné vydání Windows. Někteří však začali popisovat, že se jim systém začal aktualizovat bez možnost instalaci nové hlavní verze zastavit.

Ignorování nastavení ve verzi 1703? Omyl

Jak se ukázalo, tato forma instalace nebyla vůbec spjatá se službou Windows Update, skrze kterou běžně přijímáme všechny typy aktualizací pro systém. Což je pro mě novinka. To byl ostatně důvod, proč bylo ignorováno nastavení služby Windows Update, kde dotyční měli určeno, že jim nemají být nabízeny upgrady, ale jen servisní aktualizace. Porušení tohoto nastavení je jasně přes čáru.

Tip: Jak odložit instalaci Windows 10 Fall Creators Update na pozdější dobu?

Není to ještě celý rok, kdy spatřil světlo světa Windows 10 verze 1703, jenž bude ještě zhruba další celý rok získávat servisní aktualizace. Běžně člověk sice nemá mnoho důvodů se upgradu vyhýbat, ale ti, kdo tak činí, k tomu patně mají důvod. Microsoft už situaci vysvětlil. Podle jeho slov se jednalo o omyl a upgrade neměl proběhnout na zařízeních (s Windows 10 v1703), kde jsou upgrady ve Windows Updatu pozastavené. Problém byl vyřešen 8. března, nastavení nemělo být ignorováno.

Pojistka proti nefungujícímu Windows Updatu

Verze 1607 je však již staršího data a podobné nastavení na ni nemůže být aplikováno. Aktualizace zde zastavíte jedině vypnutím služby Windows Update. (I nadále pak může ručně instalovat servisní aktualizace.) Dialog suše informující o tom, že probíhají procesy k zajištění přechodu na nejnovější vydání Windows 10, ovšem spatřili také někteří uživatelé a uživatelky Windows 10 v1607.

Tím se dostáváme k tomu zajímavějšímu. Pokud jste si mysleli, že Microsoft nechá zařízení s tímto systémem dožít se fáze ukončení podpory, patrně jste se spletli. Vynucení instalace novějšího vydání je v případě verze 1607 nasnadě, neboť podpora Anniversary Updatu skončí již za měsíc. Pak tento systém neobdrží další servisní záplaty, což je z bezpečnostního hlediska zásadní problém.

https://twitter.com/juzuo/status/971705025352302594

Jak celá ale situace naznačuje, Microsoft se pojistil, že budou tyto instalace nahrazeny novějším vydáním Desítek, které dnes podporováno je. A když je Windows Update mimo hru, musel si najít jinou cestu, jak do počítačů novější vydání Desítek dostat. Což je z mojí strany spekulace, která ale nabízí vysvětlení, jež se nenachází mimo realitu

Samozřejmě také platí, že služba Windows Update může být narušena bez vašeho vědomí, což si zvlášť řadové uživatelky a uživatelů vůbec nemusí uvědomit. Automatická aktualizace, kterou nelze zrušit, tak případně zabezpečí i tyto stanice. Používat nepodporované vydání ostatně stejně nelze nikomu zodpovědně doporučit. Končící životní cyklus verze 1607 může být pro Microsoft legitimním důvodem k případnému vynucení upgradu na zařízeních s Annniversary Updatem.

Microsoft aktivně vybízí k upgradu

Ve článku na webu podpory Windows je uvedeno, že oznámení o aktualizaci (jehož součástí je pokus donutit zařízení k upgradu) lze spatřit ve Windows 10 verze 1507, 1511, 1607 a 1703. To jsou tedy všechny starší verze včetně necelý rok starého Creators Updatu. K pokusu o vynucení aktualizací podle článku může dále dojít, pakliže váš systém nemá nainstalovány nejnovější aktualizace.

Obsah textu naznačuje, že se Microsoft opravdu pustil do přísnějšího dohledu nad tím, jestli máte nejnovější vydání Desítek. Dříve jste čekali, až vám Windows Update sám nainstaluje nejnovější vydání, případně jste instalaci dříve vynutili ručně. Zdá se, že volnému průběhu upgradů je konec. Na kompatibilních zařízeních teď firma připomíná, že nemáte nejnovější vydání. Platí to též v případě, že vaše zařízení pohání druhé nejnovější vydání Windows 10.

Tento způsob nepřerušitelného upgradování na novější vydání Windows 10, které se neděje přes Windows Update, je novou záležitostí (foto: EyesOnWindows / AskWoody) Tento způsob nepřerušitelného upgradování na novější vydání Windows 10, které se neděje přes Windows Update, je novou záležitostí (foto: EyesOnWindows / AskWoody)

Microsoft zřejmě nechce, aby byla instalace zbytečně odkládána, pokud k tomu neexistuje pádný důvod. Ty důvody mohou být v jádru hlavně dva. Buď jde o problém s kompatibilitou, nebo jste ve Windows Updatu aktivovali odložení instalace nových hlavních verzí Desítek. Otázka zní, jak dlouho po vydání hlavní verze chce Microsoft k upgradu vybízet.

Zdá se logické, že ne hned – smysl by podobná výzva dávala nejdříve poté, co sám (běžně zhruba po čtyřech měsících) označí vydání za natolik stabilní, aby bylo nasazeno i ve firmách. Verze 1709 byla takto označena v polovině ledna. Nadále však platí, že by výzvy a pokusy o vyvolání upgradu neměly být praktikovány na zařízeních, kde nastavíte odkládání upgradů.

Aktualizace a telemetrie

Rád bych ještě zareagoval na Computerworld, jenž zaznamenal, že možnost distribuce aktualizací jinou cestou než skrze Windows Update byla do systému zřejmě přidána v rámci únorových servisních aktualizací pro Windows 10 v16071703. Bohužel se nezdá, že je celá situace relativně snadno pochopitelná a přijatelná, jak jsem popsal výše.

Computerworld dále poukázal, že se v dokumentaci ke službě Windows Update for Business se nachází velmi podivné upozornění. Nastavení tohoto kanálu, kde lze specifikovat odložení instalace nové hlavní verze Windows 10, budou respektována jedině tehdy, kdy zařízení s Microsoftem sdílí alespoň základní dávku diagnostických dat (úroveň Basic). Doma se sběr ani více omezit nedá.

Upgrady lze odkládat až po dobu jednoho roku od vydání nové verze. Během této lhůty můžete získávat jen servisní aktualizace Upgrady lze odkládat až po dobu jednoho roku od vydání nové verze. Během této lhůty můžete získávat jen servisní aktualizace

Pakliže je ale v organizaci sběr diagnostických dat nastaven na nejnižší úroveň (tj. Security), nebude v souvislosti s aktualizacemi respektováno nastavení služby. Což zní velmi podivně. Jaká existuje souvislost mezi diagnostickými daty a způsobem aplikování aktualizací pro Windows? Přitom úroveň Security zajišťuje sběr dat, o nichž Microsoft tvrdí, že jsou nutná k udržení zabezpečení Windows.

Možný důvod ignorování pravidel

Jak se dále dočtete hlouběji v dokumentaci, úroveň Security nesbírá žádná data ze služby Windows Update. Proto tak Microsoft ani nemůže zjistit, zda případné instalace aktualizací touto cestou úspěšně proběhly. Takové informace by případně použil pro zlepšení kvality distribučního systému. Windows Update ovšem není Windows Update for Business.

Ve článku Microsoft ale neuvádí, zda je Windows Update for Business ovlivněn, byť jmenovitě zmiňuje, že nastavení sběru dat neovlivní Windows Server Update Services a System Center Configuration Manager. Stále tím není uspokojivě vysvětleno, proč by omezení sběru diagnostických dat na nejnižší úroveň mělo ovlivňovat distribuci aktualizací prostřednictvím služby Windows Update for Business.

Leda že nastavení sběru dat na nejnižší úroveň způsobí, že firma nemám žádnou zpětnou vazbu, jak probíhají instalace aktualizací skrze tuto službu. V tom případě jen zaznamená, že stále používat staré vydání Windows 10, takže se rozhodne preventivně instalaci novější verze vynutit jinou cestou. To ale opravdu jen fabuluji. Tuto část zprávy berte jen jako dodatek k výše uvedené problematice.

CS24

Závěr

Případný záměr přinutit někoho k tomu, aby přešel na Windows 10, se nedá dokázat. Jedná se však již minimálně o druhý případ, kdy byl upgrade na Windows 10 v1709 vynucen omylem. Poprvé Microsoft chybu napravil v servisní aktualizaci pro verzi 1703 uvolněné 12. prosince.

Co k tomu dodat? Podobné případy Microsoftu nedělají dobrou vizitku. Pokud se nelze spolehnout na nastavená pravidla, nelze dotčeným produktům důvěřovat.