Hlavní navigace

Windows 11 poráží svého předchůdce a stává se nejoblíbenějším operačním systémem pro hraní počítačových her

Sdílet

Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
S více než 49 % se Windows 11 stávají nejpopulárnějším operačním systémem pro hraní.

Microsoft si může připsat další pomyslný milník s jeho operačním systémem Windows 11. Jedenáctky v posledním hardwarovém průzkumu ze srpna letošního roku na Steamu získaly zastoupení téměř v polovině používaných sestav. Vůbec poprvé tak Windows 11 od svého představení v roce 2021 porazily svého předchůdce Windows 10, což ukazuje náznaky přijetí tohoto systému mezi hráčskou komunitou a krok správným směrem ze strany Microsoftu.

Podle dat vzrostlo používání Windows 11 na 49,17 %, což představuje nárůst o 3 % oproti červencovým údajům. Windows 10 oproti tomu ztratily ona daná 3 % a jejich aktuální podíl na herních sestavách je 47,09 %. Pro zajímavost, využití macOS a Linuxu pro hraní skrze Steam je během srpna prakticky beze změny.

Podíl různých verzí Windows na globálním trhu

Autor: Statcounter

Windows 10 si stále zachovávají silnou pozici v počítačových sestavách, a to i přesto, že Microsoft chce ukončit jejich oficiální podporu v říjnu roku 2025. Popularita nejnovější verze systému od Microsoftu není omezena jen na platformu Steam, její nasazení stoupá i v ostatních případech. Podle statistik statcounter měly Windows 11 v červnu podíl na trhu okolo 29 %, v srpnu se tato hodnota zvýšila na 31,6 %. 

CS24

I přes všechny tyto pozitivní zprávy je nárůst Windows 11 pomalejší než u Windows 10. Zatímco Windows 11 trvalo více než dva roky získat 400 milionů uživatelů, předchozím Windows 10 k dosažení tohoto čísla stačil podle magazínu The Verge pouhý rok. Mimo jiné je tento rozdíl částečně způsoben náročnějšími hardwarovými požadavky, například nutností TPM čipu nebo poměrně striktní omezení na procesory vydané po roce 2018.

Tržby Nvidie přesáhly 30 miliard $ za jediný kvartál. A porostou ještě výš Přečtěte si také:

Tržby Nvidie přesáhly 30 miliard $ za jediný kvartál. A porostou ještě výš

Microsoft si je stále vědom silného postavení Windows 10 na trhu a už nyní plánuje účtovat firmám poplatky za pokračování podpory po říjnu 2025, kdy oficiálně skončí jeho podpora. Poprvé si budou moci tyto dodatečné aktualizace zaplatit také uživatelé, ceny pro ně jsou ale zatím neznámé.

Jaký operační systém máte na svém počítači?