Hlavní navigace

Windows 7 budou mít speciální XP mód

27. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost tuto informaci oficiálně potvrdila v pátek. Doplněk bude pojmenován „Windows XP Mode" a bude založen na vizualizační technologii Virtual PC.

Nebude však vyžadovat samostatný běh virtuálního stroje a tedy další plochy Windows, jak by tomu vše napovídalo. Aplikace budou nainstalovány do virtualizovaného prostředí XP a budou spouštěny přímo z Windows 7. Tímto byly vyloučeny dřívější dohady, že Microsoft do připravovaného systému integruje kompletní kopii SP3 pro Windows XP.

XP mód bude k dispozici prostřednictvím volitelné aktualizace a podporované budou verze Professional, Ultimate a Enterprise, tedy tři nejdražší verze Windows 7. Enterprise je přitom určena jen pro společnosti s velkým odběrem licencí.

Podle příspěvku publikovaném na blogu vývojového týmu, byl měl XP mód především zjednodušit rozhodování firem, které ještě stále využívají více než 7 let starý systém Windows XP, o přechodu na novou verzi Windows. Pomoci by k tomu měla právě zmíněná skutečnost, že nebude nutné instalovat speciální virtuální stroje a běžní uživatelé v podstatě rozdíl vůbec nepoznají. Díky integraci vizualizační technologie bude moci Microsoft také odebrat zastaralé kódy z nového systému.

MMF24

Zatím nebylo potvrzeno, kdy se nový doplněk objeví. Podle neoficiálních by to mohlo být už v době vydání očekávané RC verze systému Windows 7. Microsoft v pátek potvrdil, že je již dokončena a ve čtvrtek 30. dubna ji začne distribuovat mezi předplatitele služeb MSDN a TechNet. Pro širokou veřejnost pak bude uvolněna ke stažení 5. května.

Zdroj: Computerworld