Hlavní navigace

Windows 7, hříšný software ďábelského impéria

26. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po webu zvaném Bad VistaEN (zlá/špatná Vista), přichází Free Software Foundation s dalším tahem proti nejnovějšímu systému od Microsoftu, Windows 7. Web se příhodně nazývá Windows 7 SinsEN (hříchy Windows 7) a kritizuje řadu údajných prohřešků Microsoftu.

„Nová verze operačního systému Microsoftu, Windows 7, má stejný problém jako Vista, XP a všechny předešlé verze – je to proprietární (soukromý) software. Uživatelé nemají dovoleno sdílet nebo modifikovat systém Windows, či zkoumat jak pracuje“, hlásá hned v úvodu stránka.

Autoři rozeslali 499 dopisů firmám v žebříčku 500 nejúspěšnějších organizací, přičemž jedinou scházející do kulatého počtu je samozřejmě Microsoft, který by dle názoru autorů stejně neposlechl. Dopisů by rádi rozeslali ještě více, k čemuž potřebují peněžitou podporu ostatních. Při darování 25 dolarů (cca 450 Kč) rozešlou dalších 50 dopisů, 100 USD si vyslouží 200 dopisů, což je asi 9 korun na jeden.

V obsahu samotné rozeslané zprávy odrazuje od používání technologií Microsoftu a nabádá k využití volného softwaru, jako je GNU/Linux a OpenOffice.org. „S vydáním Windows 7 v říjnu Microsoft prodává novou verzi kombinace strachu a výhružek“. S volným softwarem se firmy mají zbavit závislosti na Microsoftu a neustálé potřebě aktualizovat na novější verze kvůli zrušení podpory starších verzí.

Aby web dostál svému jménu, uvádí sedm velkých hříchů, které Microsoft údajně spáchal. Lobbováním a korupcí ve vzdělávacím sektoru intoxikuje výuku. Pomocí softwaru se zpátečním jménem jako Windows Genuine Advantage zase špehuje obsah disků svých uživatelů, k čemuž si vynutil právo vyžádáním souhlasu s licenční smlouvou, a dopustil se tak hříchu napadení soukromí.

Třetím z velkých prohřešků proti lidskosti je monopolní chování. Drtivá většina prodávaných počítačů má prý nedobrovolně předinstalován Windows, protože Microsoft diktuje podmínky výrobcům hardware, navzdory mnoha uživatelům žádajících alternativy jako GNU/Linux. Své zákazníky také uvězňuje ve svých spárech odstraňováním podpory starých verzí Windows a Office, zvyšováním hardwarových nároků a vynucováním upgradu na novější verzi.

Číslo pět získalo zneužívání standardů: údajné podvodné chování a podplácení ve snaze zneškodnit standardizaci otevřených formátů jako ODF. Práva uživatelů porušuje vynucováním nechvalně proslulého DRM, který omezuje přehrávání a kopírování multimediálního obsahu, ve spolupráci s mediálními obry.

Poslední ze sedmi hlavních hříchů není nic jiného než ohrožení bezpečnosti uživatele. „Windows má dlouhou historii bezpečnostních zranitelností umožňujících šíření virů a ovládání počítače vzdálenými uživateli k získání kontroly nad strojem pro instalaci botnetů k rozesílání spamu… Microsoft má své vlastní zájmy v oblasti bezpečnosti, nikoliv ty od jeho uživatelů.“

CS24

Microsoft navíc nový Windows 7 prý vědomě „zmrzačil“ pro uživatele minibooků, aby mohl kontrolovat, jaké aplikace mohou uživatelé používat a kolik jich může běžet najednou (dřívější zpráva o zrušení limitu spuštěných aplikací autory zřejmě v záchvatu hněvu minula). Co myslíte vy? Je Microsoft opravdu ďábelské impérium, kterému nejde o nic jiného než páchání zla, nebo se jedná jen o další hloupý pokus o zviditelnění Linuxu a dalšího otevřeného softwaru? Možná se taky pravda nachází někde uprostřed. Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi!

Zdroj: Windows 7 Sins