Hlavní navigace

Windows 7 – nové funkce a vylepšení: Pracovní plocha

17. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes se podrobněji podíváme na novinky na pracovní ploše. Pracovní plocha doznala v novém operačním systému oproti předchozím Windows Vista dost podstatných změn, ať už ve vzhledu nebo funkcích. Ty nejmarkantnější se pokusíme shrnout do následujících řádků.

Témata a pozadí plochy

V systému Windows 7 je kladen velký důraz na jednoduchou správu vzhledu, což zaznamenáte už při otevření nabídky Přizpůsobit. Pro každé téma budete moci nastavovat kromě všech kategorií vzhledu i systémové zvuky a také novinku Desktop Slideshow, díky níž si můžete vytvořit kolekci tapet, které se budou ve vámi zvoleném intervalu na ploše pravidelně střídat. Kromě obrázků uložených na disku můžete v tomto případě využít také bonusy například ve formě pravidelného stahování nových obrázků z RSS kanálů.

Balíčky témat a další obsah najdete na oficiálních stránkách Microsoftu, díky jednoduchým možnostem tvorby vlastních témat ale také kdekoliv jinde na internetu. Stačí do vyhledávače zadat „Windows 7 themes". Mnohem více témat bude k dispozici po uvedení finální verze na trh.

Hlavní panel

Zmizel text, zůstaly pouze ikony. Takto se dají zhodnotit změny hlavního panelu patrné na první pohled. Při bližším zkoumání zjistíte, že ikony (programů, složek) můžete jednoduše přehazovat a určovat jim libovolné pořadí. Hlavní panel nyní slouží také jako panel rychlého spuštění, ikony zde můžete „připnout" a mít je tak vždy po ruce v případě, že potřebujete spustit oblíbenou aplikaci. Umístěním ukazatele myši nad ikonu lze navíc přepínat mezi více otevřenými okny jedné konkrétní aplikace, u některých programů je také přímo v náhledu k dispozici základní ovládání - přepínání skladeb v hudebním přehrávači a podobně.

A pokud vám jen obrázky ikon nevyhovují, můžete si zobrazení jednoduše změnit na starý dobrý způsob. Stačí klepnout na hlavní panel pravým tlačítkem myši, vybrat Vlastnosti a v roletkové nabídce Tlačítka na hlavním panelu přepnout nastavení do polohy Seskupit při zaplnění hlavního panelu nebo Nikdy neseskupovat.

Zástupci na hlavním panelu také nabízí funkci Jump List, která při klepnutí pravým tlačítkem myši na ikonu aplikace zobrazí pro každý program specifickou nabídku funkcí. Naleznete zde například nejčastěji navštěvované webové stránky prohlížeče, naposledy otevřené dokumenty Word, naposledy přehrávané filmy ve Windows Media Playeru a jiné informace (za předpokladu, že tuto funkci daná aplikace podporuje).

A nakonec - nové náhledy oken pomocí funkce Aero Peek. Najeďte myší nad položku na hlavním panelu, zobrazí se zmenšený náhled okna, přímo z náhledu jej navíc můžete s lehkostí uzavřít nebo přistupovat k dalším funkcím. V této oblasti nabízejí Windows 7 i další vylepšení - po umístění ukazatele myši nad položku se zobrazí označené okno ve své plné velikosti a tím vám usnadní navigaci ve velkém počtu otevřených oken.

Pokud umístíte ukazatel myši do pravého dolního rohu obrazovky, zobrazí se vám díky funkci Aero Peek celá plocha a ze všech aktivních oken zůstanou pouze průhledné obrysy. Klepněte, všechna okna se minimalizují a zobrazí se obsah plochy. Pokud klepnete znovu, okna se vrátí do původního rozložení. Stejně tak po umístění myši na náhled aplikace na hlavním panelu na ploše zůstane zobrazeno jen okno vybraného programu nebo složky a všechny ostatní se změní v průhledné obrysy.

Aero Shake

Uchopte okno za titulkovou lištu a zatřeste s ním! Ptáte se proč? Přece proto, abyste si udělali na ploše pořádek. Díky funkci Aero Shake během okamžiku minimalizujete všechna otevřená okna kromě aktivního (tedy toho, kterým jste třásli) a budete moci zaměřit svou pozornost právě na vybranou aplikaci. Pokud tento proces zopakujete, okna se obnoví a vrátí na své původní místo.

Aero Snap

Aero Snap je velice rychlý a hlavně jednoduchý způsob, jak měnit velikost jednotlivých otevřených oken a organizovat jejich zobrazení na ploše. Stačí pouze kurzorem myši „chytit" okno a přesunout jej nadoraz doleva nebo doprava. Okno se připne na kraj obrazovky a automaticky změní odpovídajícím způsobem svou velikost. Přesunout jej můžete také k hornímu okraji obrazovky, čímž aktivní okno automaticky maximalizujete (tažením opačným směrem okno z maximálního rozměru přepnete zpět).

Miniaplikace

Dokonce i miniaplikace, které byly ve Windows Vista ukotveny v Postranním panelu, prošly proměnou. Postranní panel (sidebar) byl zrušen, namísto toho můžete jednotlivé miniaplikace (gadgets) rozmístit dle vašeho gusta po pracovní ploše. Nově k nim také budete moci přistupovat přes klepnutí pravým tlačítkem myši na plochu. Správce úloh registruje miniaplikace jako jeden proces sidebar.exe, díky čemuž by měly být méně hardwarově náročné, než je tomu třeba ve Vistách.

CS24

Pokud si nevystačíte s předpřipravenou nabídkou miniaplikací, lze z internetu stahovat i miniaplikace pro předchozí verzi Windows Vista. Většina z nich funguje bez problémů i na nových Windows 7.