Hlavní navigace

Windows 7 RC je venku. Stahujte zdarma

5. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kandidát na vydání je zřejmě poslední veřejnou verzí připravovaného systému Windows 7, dostupnou zdarma. Sestavení s označením 7100 lze (po zadání Windows Live ID) stahovat přímo ze stránek Microsoftu, kde bude dostupné minimálně do konce června 2009. Licenčních klíčů nabízí redmondská společnost neomezené množství.

K dispozici jsou 32 i 64bitové verze v pěti jazycích: Angličtina, Němčina, Japonština, Španělština a Francouzština. K bezproblémovosti je třeba minimálně 1 GHz procesor, 1 GB RAM, 16 GB místa disku a DirectX 9 kompatibilní grafickou kartu. 64bitová varianta vyžaduje o 1 GB RAM a celkem 20 GB diskového prostoru více. Potřeba je i internetové připojení pro stáhnutí ISO obrazu a případných aktualizací. Více o HW požadavcích najdete ve včerejší novince.

Windows 7 RC zdarma si mohou stahující uživatelé užívat až do 1. června 2010, nicméně už 1. března 2010 systém "překvapí" nepříjemným vypínáním počítače každé dvě hodiny (naštěstí na tento fakt dva týdny předem upozorní). Při instalaci navíc nelze provést upgrade z Windows 7 Beta (ačkoliv existují postupy jak toto omezení obejít), RC vyžaduje čistou instalaci a s největší pravděpodobností i zálohu dat.

CS24

Pokud jste se s Windows 7 zatím osobně nesetkali, připravte se na upravené grafické rozhraní Aero (zejména vylepšený hlavní panel, méně otravný UAC, nové funkce jako Aero Snap/Shake/Peek a další), podporu pro multidotykové displeje, vyšší kompatibilitu aplikací (dokonce lepší než Windows Vista), vylepšenou bezpečnost, svižnější běh a nespočet dalších inovací, týkajících se jak jádra systému, tak doprovodných aplikací.

Zdroj: Microsoft