Hlavní navigace

Windows 7 s virtuálními WiFi adaptéry

18. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete ještě na novinku o skrytých funkcích ve Windows 7? Zdá se, že se začínají vynořovat. Výzkumné centrum MicrosoftuEN znovu obnovilo projekt Virtuální WiFi technologie z roku 2002 a implementovalo jej do Windows 7. Důvodem dosavadního ukrytí funkce před zraky běžných uživatelů, je nutnost provedení drobných změn v ovladačích ze strany výrobce hardwaru. Nemusíte se však bát obvyklé neochoty přidávat podporu pro nové funkce: Zařízení bez ní neobdrží Windows 7 Certifikaci.

Oč se tedy vlastně jedná? Virtuální WiFi tvoří jakousi softwarovou vrstvu, která vytvoří z jednoho bezdrátového rozhraní takřka neomezený počet virtuálních, podobně jako virtualizační software „vykouzlí“ z jednoho počítače hned několik dalších, na nichž bez problémů běží řada nezávislých operačních systémů najednou.

K čemu něco takového ale může být dobré? Představte si, že jste připojeni k nějakému APCZ a najednou potřebujete přes Ad-hoc spojení přenést pár souborů, popřípadě navázat spojení s jinou nezávislou sítí. V běžném případě byste se museli od stávající sítě odpojit, pokud zrovna nenosíte hromady WiFi adaptérů po kapsách. S Virtuálním WiFi však máte dostupné další adaptéry z jediného fyzického, a proto se netřeba od ničeho odpojovat.

Zajímavější ovšem bude funkce sekundárního adaptéru jako opakovačeCZ. Tak se z něj prakticky stane další Access Point, čímž rozšíří dosah primární sítě: Vznikne tzv. Mesh síť. Nová funkce se objeví zřejmě až ve finální verzi Windows 7. Nejspíše z důvodu rychlosti a odezvy bude počet virtuálních adaptérů omezen na jeden. Technické detaily lze vyčíst z následujícího diagramu:

MMF24

Zdroj: Microsoft Research via IStartedSomething