Hlavní navigace

Windows 7 skončí všeobecná podpora. Od ledna budou dostávat už jen záplaty

9. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft pomalu začíná upozorňovat uživatele na to, že některým produktům vyprší podpora. V tuto chvíli není třeba panikařit. Když se podíváte, co se bude dít, tak nezjistíte nic až tak zásadního. Pro nás budou nejdůležitější Windows 7, která se od 13. ledna přehoupnou do druhé fáze života. Skončí jim totiž fáze všeobecné podpory.

Tím se systém zakonzervuje a nadále pro něj budou bezplatně vycházet pouze záplaty, firmy si pak mohou připlatit za opravy. Čili už nás nečekají žádné nové funkce. Této fázi se říká rozšířená podpora a potrvá až do roku 2020, kdy systém definitivně zemře. Teoreticky by to mělo znamenat také to, že Sedmičky nedostanou další Internet Explorer.

 

Pokud ovšem nestihne vyjít do uvedeného data. Tím by totiž Microsoft systém obohatil novou funkcí. Nebo jej bude brát jako jednu ze záplat? Soudě dle Windows Vista, která v důsledku ukončení fáze všeobecné podpory zůstala s IE 9, to spíše tipuji na první případ. Absence nového IE bude první vráskou na tváři Windows 7.

CS24

Z dalších produktů, kde budeme bavit o změnu v životním cyklu, vypíchněme Office 2010 Service Pack 1. Podpora úplně skončí 14. října. Balík tím ovšem nekončí, jen už bude vyžadován Service Pack 2, bez něhož žádné další záplaty neobdržíte. Fáze všeobecné podpory pak ve dne 9. září skončí Windows Phone 7.8. Pro ně ale ani žádná záplata nevyšla pěkně dlouho.

Zdroj: Microsoft via ZDNet