Hlavní navigace

Windows 7 vstupují do fáze rozšířené podpory. Víc než záplaty nedostanou

13. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před zhruba třemi roky vstoupila do fáze rozšířené podpory Windows Vista. A protože jsou Sedmičky o tři roky mladším operačním systémem, došla teď po pěti letech od vydání řada také na ně. Windows 7 se tak dnešním dnem připojují k Windows Vista. Co to pro vás znamená? Dosavadní fáze všeobecné podpory zajišťovala záplaty a podporu ze strany Microsoftu.

Firma v tomto období operační systém ladila, což se projevilo např. vydáním Servisního balíčku nebo nových verzí Internet Exploreru. Po pětileté fázi nastupuje fáze druhá, kde už společnost bude systém pouze udržovat při životě. Bude tedy vydávat čistě záplaty a důležité opravy, abyste byli v bezpečí, ale nebude již měnit funkcionalitu produktu.

 

Stávající set funkcí zamrzl a čeká ho jen nutná údržba. Správně by už Microsoft neměl ani vydat nový Internet Explorer, ale protože nás firma v posledních měsících neustále něčím překvapuje, raději to ještě nebudeme brát úplně za hotovu věc. Životnost Sedmiček definitivně vyprší až v roce 2020.

MMF24

Mimochodem, podle původních plánů měla podpora v tomto roce skončit úplně. Na podzim se běžné spotřebitelské edice přestaly prodávat. Nezdá se to, ale Windows 7 nám stárnou. Naznačuje to také čerstvá zpráva o možných problémech s kompatibilitou s procesory Skylake. Nicméně, stávající počítače zatím vyhazovat nemusíte.

I kdyby se vám nelíbila Windows 8.1, na stole pořád leží možnost, že Microsoft uvolní Windows 10 jako bezplatný upgrade i pro majitele licencí k Windows 7. Mezi tím vším postarší operační systém trhá rekordy a dosahuje nových vrcholů v kategorii klasických osobních počítačů.