Hlavní navigace

Windows 8 budou moct uspat i desktopové aplikace

8. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už ve Windows 7 Microsoft hodně pracoval na snížení hardwarové náročnosti systému a na tom, aby vydržel co nejdéle při běhu na akumulátor. Jistá úměra těmito mezi dvěma požadavky existuje. S Windows 8 je situace ještě závažnější, Microsoft je jednoduše vyladit musí, protože potřebuje, aby běžela na tabletech a jiných přenosných zařízeních, kde se na spotřebu a dobu běhu na jedno nabití akumulátoru hledí. (Ani toho výkonu nebude na tabletech na rozdávání.)

U osmiček si vývojáři osvojili jednoduché pravidlo: co není momentálně na obrazovce, nemělo by ujídat uloženou energii. To ovšem nevylučuje, že by běhové prostředí WinRT (pro pořádek, na desktopu hovoříme o Win32) v Metru znemožňovalo multitasking. Jen se bude lišit od toho, co známe z desktopového prostředí. Hardware bude využívat aplikace v popředí, zatímco ten zbytek na pozadí bude spát. K výjimkám patří úlohy jako synchronizace e-mailového účtu, ty poběží i na pozadí.

Aplikace na pozadí nemusí nutně spát jako zabité, stále budou moct přistupovat k základním funkcím. Když bude počítač připojen do elektrické sítě, Windows umožní běžet na pozadí více úlohám, protože nebudou muset tolik šetřit. Aby se ale šetřilo, obecně poběží vždycky jen to nejnutnější. Když nebude aplikace potřeba, systém jí nepřidělí procesorový čas, takže skutečně nebude konzumovat výkon. Když se do ní přepnete zpět, budete nicméně ve stavu, v němž jste ji opustili.

Microsoft snad dobře vyladil poměr šetrnosti a použitelnosti systému. Spotřeba se bude držet na nízké úrovni, stále ale budete moct přijímat e-maily, zprávy z chatu nebo tisknout dokumenty. A příslušné aplikace nebudou muset běžet v popředí. Pro počítače, které se často nevypínají, bude dokonce určen režim Desktop Activity Moderator. Ten bude umět uspat desktopové aplikace, když Windows 8 přejdou do režimu nízké spotřeby. Když se do nich vrátíte, obnoví se podobně, jako byste počítač vytrhli z režimu spánku.

CS24

Takhle vypadá seznam toho, co budou moct aplikace pro Metro dělat na pozadí:

  • přehrávat hudbu,
  • stahovat nebo nahrávat soubor na web,
  • udržovat dlaždice živé a vyplňovat je čerstvým obsahem,
  • tisknout,
  • přijímat hovory VoIP,
  • přijímat zprávy v chatu,
  • přijímat e-maily,
  • sdílet obsah (např. Nahrávat fotografie na Facebook),
  • synchronizovat obsah s připojeným zařízením (např. synchronizace fotek).

Zdroj: Neowin | Building Windows 8