Hlavní navigace

Windows 8 budou umět zrcadlit data na dva způsoby

6. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedna z mnoha novinek ve Windows 8 se bude nazývat Storage Spaces a půjde o ochrannou technologii, která spojením více disků dohromady zabezpečí vaše data. Neoficiální informace se nyní stávají oficiálními, neboť Microsoft se o novince sám rozpovídal. Jedna z funkcí se bude nazývat Storage Pool a spojí dva či více fyzických disků a do jednoho virtuálního. Ve složce Počítač byste v takovém případě měli vidět pouze jeden disk. Můžete s ním pracovat jako s běžným diskem: vytvářet oddíly, formátovat ho a ukládat na něj data.

Tip: Storage Spaces: záchranná funkce z Windows 8 na obrázcích

Teď to důležité, datům na takovém disku se přidá atribut „mirrored“. Takto označené soubory budou existovat vždy v alespoň dvou kopiích na dvou různých discích. Záleží tudíž na počtu spojených fyzických disků. Když jeden disk naprosto selže, data budou stále na druhém (případně třetím). Se vzrůstajícím počtem fyzických disků vzrůstá jistota, že se uloženým datům nic zlého nestane.

Zdá se, že Microsoft hodlá tak trochu čarovat. I v modelové situaci, kdy máte k dispozici dva disky o kapacitě 2 TB, můžete vytvořit Storage Pool, který se bude tváři jako desetiterabajtový. Reálná kapacita přirozeně bude stále problémem ve chvíli, kdy ji budete chtít skutečně využít. Ze 4 TB zkrátka 10 TB nevykouzlíte. Když vám tedy značně docházet volné místo na fyzických discích (je jedno, že bude virtuální disk ukazovat ještě několik terabajtů zbývajícího prostoru), budete na to upozorněni. Řešením bude doplnit Storage Pool o další pevný disk.

Nebo místo nákupu snížíte kapacitu virtuálního úložiště tak, aby nepřekračovala tu reálně dostupnou. Kromě zrcadlení obsahu bude v osmičkách druhá možnost, která bude efektivnější. Využije méně prostoru na disku, avšak zvýší jeho zatížení. Bude prý vhodná k ukládání velkých videí. Při havárii se bude část dat rekonstruovat. Možné bude využívat oba způsoby pojištění na stejných fyzických discích.

CS24

Zdroj: Neowin | Build Windows 8