Hlavní navigace

Windows 8: co by měl Microsoft zkopírovat z Mac OS X nebo Linuxu?

24. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zbytečně moc verzí a vysoká cena

Podle všech indicií přijdou „osmičky“ na trh příští rok. Marketingové oddělení Microsoftu už jistě plní seznam hlavních funkcí, které se budou dobře vyjímat na krabici a v reklamách. Jistě to budou evergreeny jako:

  • Jednoduchá instalace
  • Intuitivní ovládání
  • Rychlejší než kdy dřív
  • Zjednodušení každodenních činností
  • Zcela nové bezpečnostní funkce
  • apod.

Nebudeme se hádat, jestli to tak skutečně bude. Pravdou je, že tyto výrazy prodávají… Snad se ale pod načančanou slupkou schovají ty opravdové funkce, které si lidé přejí a které znají odjinud. Ať už jsou to mobilní systémy, Linux nebo Mac OS X.

Dali jsme dohromady více než deset velkých i malých tipů, které by mohl Microsoft někde nenápadně obšlehnout, aby všem bylo lépe. Zapojili se i někteří z vás takovým malým crowdsourcingem v diskuzním fóru.

1. Zbytečně moc edic systému

Ještě s příchodem Windows XP tu byla edice Home a Professional a pouze 32b varianta. Vista v tomto udělala dokonalý guláš a aktuální Windows 7 si můžete pořídit ve verzích Home Basic, Home Premium, Professional nebo Ultimate. K tomu přičtěte n-kové edice bez Windows Media Playeru. Navíc 32b a 64b verze. Pro firmy existuje edice Enterprise, pro netbooky přibyl Starter. Existují OEM licence, retail licence a speciální verze pro předplatitele MSDN/Technet. V obchodech najdete i instalačky pro upgrade systému ze starších Windows.

Linux toto dělení neřeší, maximálně si můžete stáhnout variantu podle architektury procesoru. Korporátní distribuce jsou prodávány pod jinými názvy než jejich svobodné odvozeniny. Mac OS X je ve verzi pro desktop a server.

Fragmentace edic Windows může zmást uživatele. Dnes letí zjednodušování. Microsoft už nepotřebuje 32b verzi. Starší software běží i v 64b Windows, všechny dnes prodávané desktopové procesory podporují architekturu x86-64. Stejně tak množství edic podle dostupných funkcí jsou reliktem minulosti. Microsoft může nabídnout jednu základní verzi za nižší částku, bonusové funkce by se daly dokoupit nebo jen bezplatně stáhnout. Zjednoduší se distribuce, systém zabere méně prostoru.

Microsoft by se měl vysvobodit z přesvědčení, že se nové počítače kupují kvůli operačnímu systému. Tak to není, důležité jsou aplikace. OS se čím dál více stává jen tou nutnou vrstvou, která je potřebná pro jejich běh. Přitom není důležité, jestli aplikace běží ve Windows nebo Linuxu. OS má především neobtěžovat při používání. Musí se postarat o aplikace, aby řádně běžely, nekolidovaly mezi sebou a ukončovaly se. Musí zpřístupnit API k hardwaru tak, aby vývojáři aplikací nemuseli sahat na hardware přímo. V OS potřebujete rychle a přehledně spravovat soubory, připojovat různá zařízení a periferie. A samozřejmě v přehledné formě, tedy s příjemným uživatelským rozhraním. To vše s co možná nejnižšími systémovými nároky.

Windows už nejsou podstatné samy od sebe. Nikdo po nich nevyžaduje funkce, které může nabídnout třetí strana nebo dodatečně sám Microsoft. Stačí jen rychlý, bezpečný a přehledný základ.

Vzhledem k oznámené podpoře architektury ARM se ale bojí ještě dalšího štěpení, proto Qualcomm Snapdragon podporuje i jiné instrukce než běžné ARM Cortex-A8 z návrhů Nvidia (Tegra) a Texas Instruments (OMAP).

2. Cena stále vysoká

S výše napsaným souvisí i druhá nepříjemná věc – cena. Čím více se operační systém pasuje do role cesty a nikoliv cíle, tím menší hodnotu pro nás má, tím méně za něj chceme utrácet. Kupovat stále můžeme (a budeme) Office, Photoshop, Corel Draw nebo Total Commander, protože tyto aplikace chceme používat. Ale doba, kdy jsme účelově kupovali nový systém, skončila s Windows XP. Od té doby už Windows (ale i počítače obecně) mají dlouhou morální životnost. Snad jen hráči možná prahnout po novém DirectX a technofilové po jiných technologiích, které ale MS záměrně nepřidal do XP.

Příklad: Mac OS X Lion je za hubičku, stojí jen 29,99 dolaru, instalovat jej můžete na tolik počítačů, kolik jich doma máte. Sice i Microsoft nabízel zlevněné rodinné edice pro více počítačů, nabídce Applu ale nelze odolat. A je jedno, jestli někdo Lion považuje za regulérní nový systém nebo jen lepší Service Pack. Apple prodá levný systém, mnohem více ale vydělá na provizích z prodaných aplikací, viz čtvrtý bod.

3. Lepší možnosti instalace

Apple už s optickými médii nepočítá, Lion lze stáhnout online nebo koupit na USB klíčence. Windows jsou stále nejvíce prodávána na DVD nosičích, nepočítáme-li předinstalované verze na značkových desktopech a noteboocích. Předplatitelé MSDN/Technet mohou stahovat online, v některých zemích se v online obchodu Microsoft Store prodávají i retail verze ke stažení, ale neplatí to všude a pro všechny jazykové mutace. USB klíčenku zase uvítají vlastníci netbooků a lehkých notebooků. Naštěstí už Microsoft alespoň vychází vstříc a sám také nabízí nástroj pro vytvoření bootovacího média pro flashky. Ale rovnou je takhle prodávat nebo nabízet Windows ke stažení všude, to by nás moc potěšilo.

4. Integrovaný obchod s aplikacemi

Všechny důležité mobilní platformy mají obchod, odkud lze stahovat a nakupovat aplikace třetích stran, tyto portály slouží i k aktualizacím. Ve výsledku na nich vydělají všichni. Uživatelům ubydou starosti s hledáním programů na webu a ručním updatům. Provozovatel portálu si nechává provizi z prodeje a má přehled o tom, co kdo používá, a podle toho může třeba cílit reklamu. A vývojář má jisté místo v obsáhlém katalogu, kde člověk jeho aplikace najde snáze. Aktualizace nemusí řešit prostřednictvím svého webu, ale prostě novou verzi pošle do obchodu a tím to pro něj končí. Sice se dělí o zisk, ale možná by se k jeho aplikaci uživatelé ani jinak nedostali.

Linuxové distribuce a jejich bohaté repozitáře tento problém řeší od nepaměti. Apple loni přišel s Mac App Store pro desktopový systém a dnes už v něm najdete i kompletní operační systém. Něco podobného by si už měl zajistit i Microsoft. Ve Windows Phone už Marketplace je, hry pro desktopová Windows už také umí prodávat. Proč ne běžné aplikace? Ale prý se na tom už pracuje.

Nikdo po MS nechce, aby zakázal instalace jinou cestou. Android, Symbian, Linux a také OS X umí využít i stahovatelných instalačních souborů. Ale kdo objevil kouzlo jednotného portálu, už se bude pohybovat zejména v něm. Zkrátka z Windows Update chceme udělat Windows Marketplace.

5. Lepší dotykové ovládání

Windows 7 v tomto ohledu hodně pokročily. Dotykové rozhraní umí rozpoznat více prstů současně, což umožňuje postavit lepší softwarovou klávesnici a ovládat systém pomocí gest. Jenže uživatelské rozhraní s prsty stále jako by nepočítalo.

Výchozí softwarová klávesnice na tabletech nestojí za nic, ovládací prvky až na zvětšené ikony v hlavním panelu také nejsou příliš „touch-ready“. Sedmičky ještě přišly v době, kdy na trhu nebyl iPad, který ukázal, jak na to. Jestli si Microsoft nechce nechat ujet vlak, měl v tomto ohledu zapracovat.

Práce s okny, soubory a cloudem

6. Pohodlnější práce s okny a plochami

Už přes dvacet let Microsoft nabízí primitivní správu oken. Větší rozruch snad způsobilo jen Aero – kompozitní desktop akcelerovaný pomocí grafického čipu. Ale jinak okna vypadají a ovládají se stále stejně. Windows 7 už konečně myslí na to, že lidé používají více než jedno okno současně. S odstraněním názvů aplikací v hlavním panelu se uvolnilo místo, kde najednou může zapadnout více ikon programů. Samotná okna mají funkce Aero Shake, Náhled nebo Přichytit. To jen uchopíte rám aplikace, přesunete na levý/pravý kraj a okno vyplní polovinu obrazovky. Vedle sebe tak můžete pohodlně vložit prohlížeč a třeba Word, aniž byste museli tuto funkci lovit kdesi v nastavení.

Jenže grafické desktopy v Linuxu používají virtuální plochy. To je zcela jiný level. Na jednu plochu umístíte maximalizovaný poštovní klient, na druhé máte přehrávač hudby a správce souborů, na třetí např. všechny IM aplikace apod. Mnohdy je snazší přepnout plochu než jen okno jako ve Windows. Mac OS X Lion má zase parádní Mission Control, který sjednocuje dříve samostatné funkce Dashboard, Exposé nebo Spaces. Takhle vypadá moderní přepínání aplikací. Vrcholem ve Windows je cyklické procházení všemi otevřenými okny. Pomalé, neefektivní.

7. Uživatelská složka v cloudu

Dříve zmatená adresářová struktura diskového oddílu s Windows naučila lidi chaosu, Důležité soubory měli rozházeny v několika složkách. Windows Vista/7 už více dbají na to, abychom používali vlastní uživatelskou složku (to je ta místo dřívějších Dokumentů). V ní si můžete vyhradit místo pro textové soubory, tabulky, fotografie, stažené soubory, video, hudbu atd. Také aplikace třetích stran tam odkládají svá pracovní data.

Teď už jen zařídit, aby uživatelé mohli tato data synchronizovat s ostatními počítači. Kdybyste se přihlásili ke svému účtu na počítači u babičky, rázem byste měli k dispozici soubory co doma. Takto lze synchronizovat i nastavení systému. To už byste si u bábi sedli k takřka stejnému počítači. Samozřejmě by tyto volby měly být volitelné, ne každý chce svá data svěřovat cizí firmě.

8. Menší počet restartů a snížení agresivity

Takřka každý týden, kdy Microsoft vydá aktualizace systému, je po dokončení instalace vyžadován restart. V Linuxu nebo Mac OS X musí jít už o velmi závažnou chybu v jádře, aby bylo požadováno nové spuštění počítače.

A co více, někdy jsou Windows tvrdohlavé a počítač si restartují, třeba když jdeme na oběd. Je sice nezodpovědné, nechávat rozdělanou a neuloženou práci na počítači, od kterého odcházíme, ale právě systém by se měl učit návykům uživatele, nikoliv naopak.

9. Lepší správa souborů

Pokud používáte Průzkumník místo manažerů třetích stran, určitě se s ním nepokoušíte najednou pracovat s daty ve více adresářích. Zaprvé chybí fronta úloh, takže soubory se přesunují najednou, což u pevných disků znamená velké zpomalení. Zadruhé nemůžete některou z operací přerušit (kopírování probíhá dál, nebo jej úplně zastavíte). A zatřetí je otravné, když pět spuštěných kopírování znamená pět nových oken. Nešlo by to sdružit to jednoho? Není třeba rovnou dvoupanelových správců jako Total Commander, stačí vylepšit Průzkumník.

10. Ukládání a verzování

V posledním operačním systému od Applu nás zaujala funkce Resume. Systém se po restartu Macu vrátí do podoby, v jaké se nacházel naposledy – spustí se všechny aplikace na stejném místě. Funkce Auto Save a Versions se zase starají o to, že se dokumenty, se kterými pracujete, neustále automaticky ukládají a zachovávají se rozdílové updaty, takže se můžete snadno vrátit k předchozí revizi. Jasně, tohle si může pohlídat samotná aplikace, ale jako přímá součást systému může pomoci i při pádech Windows nebo výpadcích elektřiny i v jiných programech, které nemají takto prozíravé tvůrce.

CS24

Další drobnosti a žádosti uživatelů diskuzního fóra:

  • Možnost instalace systému i na USB disk
  • Návrat tradiční nabídky Start
  • Přehlednější správa sítí
  • Lepší správa paměti
  • Rolling release – neustálé aktualizace systému, žádné upgrady, ale plynulé vylepšování chyb a přidávání nových funkcí jako v linuxových distribucích
  • Snapshots – možná znáte v virtualizačních nástrojů. Systém by si dokázal uložit přesný stav nastavení a souborů, takže byste se časem mohli vrátit k tomu, jak to vypadalo po čerstvé instalaci. V omezené míře toto nabízí Obnovení systému nebo Zálohování už dnes.
  • Virtuální optická mechanika pro připojování ISO a jiných obrazů
  • Windows Media Player s podporou externích titulků

Napadá vás ještě další feature, která by se dala okopírovat odjinud? Nesmíte ale zapomínat na to, že Microsoft nemůže přidávat funkce, které by mohly ohrozit ostatní vývojáře kvůli monopolnímu postavení. Softwarový gigant už na to doplatil kvůli Windows Media Playeru i Internet Exploreru. Však už také další software distribuuje zvlášť. Třeba balíček Windows Live Essentials nebo bezpečnostní balík Microsoft Security Essentials.

Poznámka: článek nebere v úvahu, jestli už některé funkce byly potvrzeny nebo vyvráceny. Jedná se pouze o soupis toho, co bychom rádi viděli.