Hlavní navigace

Windows 8 si poradí s velkými pevnými disky

1. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

S postupně se zvyšující kapacitou pevných disků se neustále posouvají limity, na které lze narazit i v operačním systému. Pod pojmem vysokokapacitní pevné disky si dnes Microsoft představuje úložiště o velikosti 2,2 TB a větší. Jeho vlastní výzkumy tvrdí, že v roce 2015 by mohly být běžné osmiterabajtové disky. A na takovou budoucnost se firma samozřejmě musí řádně připravit, protože kdyby si s podobným úložištěm Windows pořádně neporadila, byl by oheň na střeše.

Celý prostor musí být adresovatelný, dále se musí podpořit výrobci disků s jejich sektory o velikosti 4 K – tak zní plány. 512 bajtů byla/je běžná velikost sektoru, s rostoucími kapacitami se zavedly/zavádí čtyři kilobajty. Problém nastává u systémů, které jinou velikost sektoru neznají. I BIOS často počítá pouze s 512 bajty. Microsoft v osmičkách zkombinuje několik metod, takže aby mohly mj. startovat z disků větších než 3 TB. Pakliže má někdo zájem, vysoce přetechnizovaný článek o tom, jak se Microsoft činil, si může přečíst na blogu Building Windows 8.

Pro nás ostatní je důležité, že v osmičkách využijeme obří disky na maximum, systém z nich bude klidně moci nastartovat.

Zdroj: Building Windows 8 | Neowin