Hlavní navigace

Windows 8 versus iOS 5

2. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Consumer Preview je přijímaný veskrze pozitivně, z uživatelského hlediska jde jednoznačně o pokrok, zvlášť když jej porovnáme s Developer Preview. Windows 8 budou přechodových systémem, který obsáhne jak desktop, tak nové dotykové prostředí Metro. Pokud jste si mysleli, že to bude problém pouze na stolních počítačích a laptopech, kde se budeme většinu času (možná i ze zvyku) pohybovat právě v desktopovém režimu, srovnávací videoukázka serveru The Verge napovídá, že dvě různá prostředí nás budou více či méně obtěžovat také na tabletech.

V desetiminutovém videu jsou aktuální Windows 8 porovnávána s iPadem. Tablet od Applu pro sebe vlastně vytvořil segment na trhu a ten bude muset uhájit před Microsoftem. Redakce The Verge se nyní pokouší odhadnout, zda se redmondským povede iOS trumfnout z hlediska kvality. Pokud se vám nechce koukat na celé porovnání, případně třeba neovládáte tak dobře angličtinu, vězte, že prozatímní skóre je dost vyrovnané. Ovládaní obou systémů se sice liší, ale někde poskytují lepší ovládání Windows 8, jinde zase iOS 5. To stejné platí v případě nabídky možností.

Funkčně se obě zařízení dost podobají, ale někde vás více potěší Apple, zatímco v jiné oblasti dominuje Microsoft. Jednoznačného vítěze nemáme, ale již v tuto chvíli víme, že Apple bude mít velmi schopného soka. Jedno z nejvýraznějších negativ osmiček se podle The Verhge pojí právě s desktopovým prostředím, které na tabletu běžně řešit nechcete, pokud nejste totální nadšenci a velmi pokročilí uživatelé. Běžný člověk desktop nepotřebuje a toto prostředí prý vnímá spíše jako něco navíc, co vůbec nepotřebuje. Z pohledu běžného uživatele desktop na tabletu spíše překáží, takovéhle složitosti člověk očekává, když zasedne ke stolnímu počítači.


CS24

Zatím to vypadá, že na běžných počítačích bude navíc naopak Metro. Nástupce Windows 8 už bude mít vyšlapanou cestičku a nabídne jiný přístup, nikoli kompromis. Jenže osmičky o kompromisech budou. A bude se muset porvat jak s desktopovými konkurenty, tak s těmi mobilními.

Zdroj: The Verge