Hlavní navigace

Windows Defender se zasekával při prohledávání počítače vinou definic

12. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních dnech někteří uživatelé narazili na neobvyklý problém s antivirovým řešením Windows Defender, jež je dodáváno s Windows 8. Problémy byly vlastně některými lidmi pozorovány skoro celý únor. Aplikace se nechovala, jak by měla, a to při kompletním prohledávání počítače. Postižení uživatelé chtěli jednoduše zkontrolovat pevné disky, zda se na nich neukrývají nějaké hrozby. Test nicméně nedopadl dobře, neboť se pokaždé v určitém bodě zasekl.

Tip: Windows Defender ve Windows 8: koho uspokojí nenáročný antivirus?

Rychlé prohledávání naproti tomu podle všeho vždycky zdárně dorazilo do konce. Jiné testy ale vyústily v ukončení aplikace, která uživateli jednoduše sdělila, že nemůže počítač prohledat a že se příslušná služba zastavila. To vše doprovodila chybová hláška 0x800106ba. Služba následně zdárně znovu nastartuje, ovšem vy tou dobou máte po antivirovém testu. Zoufalí uživatelé zkoušeli všechno možné, včetně přeinstalace operačního systému, ve výsledku však nic nepomáhalo.

 

Podle všeho za uvedené problémy mohly chybné definice. Nejnovější verze prý problém vyřešila, takže se jen ujistěte, že máte poslední aktualizace. Můžete též zkusit ruční aktualizaci definic. Dostupné informace naznačují, že se situace vyřešila až s verzemi, které vyšly po verzi 1.145.1490.0. (V době psaní textu nesla aktuální verze číslo 1.145.1584.0.)

Otázkou zůstává, jestli byly obtížemi postiženy rovněž Microsoft Security Essentials, případně Windows Defender ve Windows Vista a Windows 7, kde ovšem slouží čistě jako antispywarový nástroj. Momentálně tomu nic nenaznačuje.

Podobnost Defenderu se Security Essentials není náhodná
Podobnost Defenderu se Security Essentials není náhodná

CS24

Na problém nás upozornil čtenář M. Kubiš. Díky.

Zdroj: Microsoft Community