Hlavní navigace

Windows Home Server: nejen zálohy a sdílení

9. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Běžný uživatel nepřijde se serverovými operačními systémy příliš často do styku. Výjimkou by mohl být Windows Home Server - serverový systém, který je upraven tak, aby byl k uživateli co nejpřívětivější a zcela jej oprostil od náročného úkolu, jakým je administrace serveru. Windows Home Server má hned několik možností využití. Sdílení souborů v rámci sítě s přístupem přes internet je již klasika, zajímavější je však velice jednoduché a automatické zálohování všech počítačů, které doma máte.

Windows Home Server je systém založený na Windows Serveru 2003. Jde tedy o běžná serverová Windows, ke kterým se po instalaci na počítač můžete přihlásit a uvidíte standardní plochu s nabídkou Start a systémovými nástroji. Jedním z rozdílů, kterého si všimnete už při instalaci, je využití diskové kapacity počítače. Windows Home Server totiž spojí veškerou kapacitu na dostupných discích do jednoho velkého úložiště.

Tento způsob práce s diskem uživatelům umožní jednodušší využití kapacity počítače, na kterém Windows Home Server běží. Nemusíte se tak starat, kam data uložíte, a jestli je na jednom nebo druhém disku dostatek volného místa.

Windows Home Server je v OEM verzi dodáván se třemi instalačními médii (DVD a 2xCD). První obsahuje klasický instalátor operačního systému. Na tom druhém je Windows Home Server Connector. Tento program se instaluje na klientské počítače a slouží jako konzole pro spojení se serverem a program spouštějící zálohování počítače na disky serveru. Konečně třetí datový nosič je nazván jako Restore CD. Jde o speciální nástroj pro rychlé obnovení dat na počítači.

V případě, že máte pořízen stroj s již instalovaným Windows Home Serverem, dostanete místo instalačního média Server Recovery DVD pro obnovu dat na serveru.

Windows Home Server - ovládací konzole

Jak jsem již zmínil, k Windows Home Serveru se můžete přihlásit úplně stejně, jako k běžnému počítači s Windows. Protože jde však o server, u kterého s největší pravděpodobností nebudete mít připojen monitor, ani klávesnici a myš, bude jediným způsobem, jak se s ním spojit, právě Windows Home Server Connector, který máte instalován na klientském počítači.

V konzole zadáte heslo správce, které jste zvolili při instalaci Windows Home Serveru, a počkáte na spojení. Konzola funguje podobně jako Vzdálená plocha, standardně však zobrazuje speciální ovládací prostředí, nikoli plochu Windows Home Serveru. Z toho plyne, že vám také neumožní na serveru spouštět libovolné programy (i to je ale nějakým způsobem možné), ale nabídne jen několik nástrojů v příjemném uživatelském prostředí.

Windows Home Server jako zálohovací nástroj

Zřejmě nejvýznamnější funkcí Windows Home Serveru je snadné zálohování všech počítačů v síti. To je ostatně i důvod, proč si jej pořizují i některé menší firmy. (Windows Home Server podporuje deset najednou připojených počítačů.) Jakmile si nainstalujete Windows Home Server Connector a nastavíte připojení k serveru, klientský počítač se automaticky objeví v seznamu strojů, které lze zálohovat.

Mimochodem, nastavení a připojení klientské stanice k serveru je dokonale jednoduché, kromě zadání hesla proběhne vše automaticky, nemusíte se tedy obávat nějakého zadávání IP adres a podobných věcí.

Zálohování můžete spustit přes ovládací konzolu, stačí, aby vybraný počítač běžel a byl připojen k síti. Uživatele, který na něm pracuje, se to přitom nijak nedotkne, snad jen co se týče propustnosti síťového připojení. Zálohy mohou probíhat podle nějakého plánu, nejčastěji denně. Windows Home Server dovede počítače v síti probudit, provést zálohu a zase uspat. Totéž dovede i sám se sebou. V noci se tak postará o vaše data, aniž byste se o cokoli museli starat osobně.

Vytvořené zálohy jsou uchovávány v závislosti na diskové kapacitě serveru. Nastavujete si, kolik denních, týdenních a měsíčních záloh chcete udržovat. Záloha dat probíhá inkrementálně.

Data lze jednoduše obnovovat výběrem z dostupných záloh. V případě, že dojde k poruše celého disku nebo počítače, stačí jej vyměnit a spustit obnovení z dodávaného Restore CD.

Sdílení fotografií, videa dokumentů a dalších

Windows Home Server však není jen o zálohování. Můžete v něm vytvořit uživatelské přístupy a každý, kdo se k němu přihlásí, může využít diskovou kapacitu k nahrávání vlastních souborů. Ty jsou pak dostupné nejenom v rámci místní sítě, ale i přes internet, a to v poměrně komfortním prostředí ve webovém prohlížeči.

Správu sdílených složek můžete provádět přímo z ovládací konzole. V ní najdete ještě panel k prohlížení údajů o diskové kapacitě serverového počítače.

Pokud svůj Windows Home Server správně zkonfigurujete (máte-li k dispozici UPnP router, proběhne vše automaticky), můžete na něm zprovoznit webový server (IIS) a přistupovat k němu z internetu. Samozřejmě využití je spíše pro nějaký malý firemní nebo domácí intranet.

Windows Home Server a doplňky

Jak jste si možná na screenshotech všimli, do konzole Windows Home Serveru lze instalovat celou řadu doplňků. Na internetu najdete nejrůznější pomůcky, placené i zdarma dostupné. Velice jednoduše tak Windows Home Server obohatíte o FTP server. Zajímavý je WHS-Download Manager. Využívá toho, že Windows Home Server je na rozdíl od běžných počítačů spuštěn neustále (resp. měl by být) a umožní vám naplánovat stahování velkých souborů z internetu.

Jiným zajímavým doplňkem je Program Launcher. Díky němu spustíte programy na serveru, aniž byste se přihlašovali k jeho ploše. Tu si zobrazíte přímo v konzole:

Ceny a dostupnost, hardware pro Windows Home Server

Windows Home Server můžete získat několika způsoby. V zahraničí častější, v Česku o poznání méně, je nákup hotového počítače, kde je již Windows Home Server nainstalován. Systém samozřejmě může běžet na běžném desktopovém počítači. Hotové stroje jsou však speciálně upraveny tak, abyste měli snadný přístup k diskům a mohli případně zálohovat samotný server na připojený externí disk. Nemají optickou mechaniku ani výkonnou grafickou kartu, jsou sestaveny s důrazem na co nejnižší spotřebu a hlučnost.

V zahraničí je asi nejznámějším zástupcem hardwarového Windows Home Serveru HP Media Smart, jehož dovoz do Česka se stále jen očekává. Druhým známým strojem, který u nás seženete již okolo 10 000 Kč bez DPH je FSC Scaleo HS se spotřebou okolo 49 W. Všechny servery se samozřejmě liší diskovou kapacitou, která je individuální a tomu pak odpovídá spotřeba i cena.

FSC Scaleo HS

V Česku se distribuci Windows Home Serveru a výrobě vlastních počítačů pro tento systém věnuje společnost Artax. Její tiché a úsporné stroje najdete na adrese www.homeserver.cz.

Darker Mark II

Pokud se rozhodnete sestavit si domácí server vlastními silami, máte možnost zakoupit OEM balení Windows Home Serveru v ceně okolo 3 500 Kč. Jak jistě víte, OEM licence se vztahují pouze k nákupu systému s hardwarem. Pokud však nebudete pro Windows Home Server stavět celý počítač, můžete si OEM licenci Windows Home Serveru koupit legálně i bez hardwaru. Vyjádření Microsoftu však praví, že v takovém případě nebudete mít nárok na technickou podporu. Při nákupu WHS s hardwarem tuto podporu zajišťuje prodejce hardwaru.

CS24

Windows Home Server je pouze v anglické lokalizaci, čeština není ani se neplánuje. Příští verze Windows Home Serveru bude založena na novějším serverovém systému Windows Server 2008, na trhu se zřejmě objeví až někdy v roce 2010.

Zkušební verzi Windows Home Serveru si můžete nechat zdarma zaslat po vyplnění žádosti na webových stránkách.