Hlavní navigace

Windows Live Messenger: vyměníte ICQ?

8. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows Live Messenger sice není v Česku nejpoužívanějším programem pro komunikaci, nicméně pokud si chcete psát se zbytkem světa, pak je tento program správná volba. Navíc i počet českých uživatelů stále stoupá. Windows Live Messenger umí vše, co jeho konkurence - přenos textu, videotelefonování i posílání souborů. Přímo v Messengeru jich najdete celou řadu.

Windows Live Messenger toho však umí mnohem víc. Dovede vás upozorňovat na nové zprávy ve vaší elektronické poště, umožňuje hrát hry přes internet, posílat hlasové zprávy a sdílet soubory. Je kompletně přeložen do češtiny a nabízí vám provázanost s dalšími programy ze sady aplikací a internetových služeb Windows Live.

K použití Windows Live Messengeru potřebujete speciální přihlašovací údaje Windows Live ID. Pokud je již máte, například k aplikacím ze sady Windows Live, o kterých se na webu občas zmiňujeme, pak je použijte. Pokud ne, komunikátor vám nabídne odkaz pro registraci.

První přihlášení do Messengeru

Windows Live Messenger je v češtině, takže s jeho použitím byste neměli mít problémy. Z adresy get.live.com si jej stáhněte buď samostatně, nebo v rámci balíčku ostatních aplikací. Počkejte na dokončení instalace a program spusťte. Nemáte-li dosud přihlašovací údaje Windows Live ID, klepněte na odkaz Zapsat se ke službě Windows Live ID a postupujte podle instrukcí na webové stránce. Přihlašovací údaje, tedy e-mailovou adresu a heslo, zadejte do příslušných políček v programu, aktivujte jejich zapamatování a automatické přihlašování a klepněte na tlačítko Přihlásit.

Přidání kontaktů

Windows Live Messenger automaticky přebírá kontakty uložené ve službě Windows Live Hotmail, případně e-mailové adresy z poštovního programu Outlook. Přidat však můžete i další. Na rozdíl od jiných programů neumí Windows Live Messenger lidi vyhledávat, měli byste tedy znát jejich e-mailovou adresu, kterou pro tento program používají.

Klepněte na tlačítko Přidat kontakt a v dialogu poté zadejte e-mailovou adresu osoby, kterou chcete do programu přidat. Pokud si nejste jisti, zda program také používá, vyplňte políčko Osobní pozvání a zapněte volbu pro odeslání pozvánky na zadaný e-mail. Potvrďte tlačítkem Přidat kontakt. Ve větším seznamu můžete klepnutím skrýt přátele, kteří zrovna nejsou připojeni. Nechcete-li být rušeni, klepněte do nabídky se svým jménem a vyberte položku Nerušit nebo jinou z nabízených. Zadaná osobní zpráva se zobrazí každému, kdo vám bude psát.

Posílání zpráv ve Windows Live Messengeru

Poklepejte na někoho ze seznamů v kontaktech. Zda je momentálně online, poznáte tak, že u něj svítí zelený panáček. Svůj stav přitom můžete přepínat v nabídce nahoře v okně vedle svého jména. Poklepání na kontakt otevře nové okno pro psaní komunikace. Do spodního políčka napište vzkaz a klepněte na tlačítko Odeslat. Objeví se v horním poli s historií komunikace, kde také uvidíte odpověď, kterou vám pošle váš protějšek. Rozhovor tak můžete pohodlně sledovat. Pokud vám někdo napíše jako první, pak okno s rozhovorem se na obrazovce objeví automaticky a vy mu můžete hned odpovědět.

Volání a video

Při komunikaci se však nemusíte spoléhat jen na posílání textových zpráv. V záhlaví okna klepněte na tlačítko se symbolem monitoru a telefonu (pro spuštění videokonverzace) nebo na tlačítko se sluchátkem pro spuštění telefonování z počítače do počítače. Pokud to místo vás učiní protějšek v komunikaci, pak se vám zobrazí v pravém spodním rohu obrazovky výzva k přijetí hovoru.

Máte-li připojenu kameru nebo alespoň mikrofon, můžete si začít povídat. Pomocí táhel upravte hlasitost a citlivost mikrofonu. Volání mezi počítači s použitím Windows Live Messengeru je zdarma.

Přenos souborů

Posílání souborů přes Windows Live Messenger je stejně jednoduché, jako psaní textových zpráv. Otevřete si komunikační okno a ve správci souborů nebo jiném programu (například prohlížeči obrázků) si najděte soubor, který chcete poslat. Nyní jej přetáhněte na okno komunikace. Messenger zobrazí informace o přenosu a váš protějšek vyzve, aby příjem souboru potvrdil.

Hledací políčko

Vyhledávací políčko v Messengeru neslouží k hledání nových kontaktů. Zadáváním textu zde pouze filtrujete seznam lidí, které již v seznamu máte.

Boti a agenti Windows Live Messengeru

Agent/Bot je speciální program, který je připojen k Windows Live Messengeru a reaguje na příchozí zprávy. Může sloužit jako informační pomocník pro kontakty velkých firem, existují varianty fungující jako nápovědný systém nebo encyklopedie. Agent zpracuje váš vzkaz a na jeho základě reaguje. Nejznámějšího Windows Live Agenta zřejmě nabízí encyklopedie Encarta. Dovede odpovídat na vaše dotazy a nabízí výsledky z encyklopedie. Připojte se němu přidáním kontaktu encarta@botmetro.net. Víc se o agentech dozvíte v článku Agenti Windows Live.

Upozornění na nový e-mail

Windows Live Messenger vás upozorní na nové e-maily, které máte ve své schránce u služby Windows Live Hotmail nebo v poštovním programu. Příchod nové zprávy je oznámen malým oknem ve spodní části obrazovky, které po chvíli zmizí. V seznamu kontaktů zase vedle tlačítka s obálkou vidíte počet nepřečtených e-mailů.

Hračičky

Oblíbeným doplňkem Windows Live Messengeru je posílání smajlíků, animovaných obrázků a tzv. šťouchání. Smajlíky můžete vybrat z první rozbalovací nabídky. Ta druhá slouží k výběru nějaké animace, která se pošle vašemu protějšku. Vám se přitom zobrazí také. Tyto animace v programu postupně přibývají. Posledním tlačítkem se symbolem smajlíka je tzv. šťouchnutí. Máte-li pocit, že vám protějšek delší dobu neodpovídá, můžete jej šťouchnutím probrat z letargie. Po šťouchnutí se mu zatřepe konverzační okno a ozve zvonek.

CS24

Seznam dostupných her zobrazíte po klepnutí na tlačítko se symbolem karty a šachové figurky. Abyste hru mohli spustit, je třeba aby byl váš protějšek online. Některé z her lze přitom hrát i bez jeho účasti.

Provázanost s aplikacemi Windows Live

Pokud začnete Windows Live Messeger používat, můžete těžit z jeho dalších výhod, které zahrnují automatické přihlašování ke službám Windows Live na internetu nebo rychlý přesun do vašeho prostoru Spaces. Dostupnost kontaktů využívá také program Outlook, který zobrazuje, zda je odesilatel zpráv momentálně u počítače.