Hlavní navigace

Windows Phone 8.1 Update vyjde za týden a mj. zrychlí nabíjení

30. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft oficiálně potvrdil existenci Windows Phone 8.1 Update. (Jen bez jedničky na konci.) A nejen to, dále prozradil, že první větší aktualizaci pro mladý operační systém obdrží účastníci programu Preview for Developers již v příštím týdnu. Zbytek uživatelů, čekajících na oficiální uvolnění aktualizace bez donucovacích prostředků, si počká, patrně v řádu měsíců.

Novinky z větší části známe. Začněme však tím, co je nové – Cortana oficiálně putuje do Číny a Velké Británie, kde bude fungovat jako beta. Rozšíří se též do Kanady, Indie a Austrálie – tam bude mít ale status alfa. Půjde tedy o experimentálnější a méně dodělanou verzi. Není bez zajímavosti, že v nejlidnatější zemi světa bude mít Cortana jinou podobu. Nebude to kruh, viz obrázek.

I dlaždice ve skupině ukazují aktuální informaceRozbalená skupina dlaždic
I dlaždice ve skupině ukazují aktuální informace | Rozbalená skupina dlaždic

Seskupování dlaždic

Co v Česku pro změnu využijeme, budou složky na hlavní obrazovce. Na přání uživatelů bude možné seskupovat dlaždice. Neztratí nutně hlavní funkci – dlaždice budou pořád aktivní a ve velké dlaždici se složkou uvidíte vložené dlaždice, takže vám snad nic neuteče. Vývojáři optimalizovali hudební přehrávač. Uvidíme ještě při startu tzv. splash screen?

Víme, že aplikace Microsoft průběžně vylepšuje a aktualizuje už od dubna, kdy uvolnil Windows Phone 8.1 Preview for Developers. Pryč jsou doby, kdy jsme museli např. na nový přehrávač čekat s další systémovou aktualizací. Microsoft upozorňuje, že některá vylepšení máme již nyní k dispozici ve WP 8.1, ale některá se váží specificky na Update 1.

Operace s více položkami

Týká se to třeba aktivní dlaždice. Právě tou Redmondští osvěžili obchod s aplikacemi. Dlaždice střední velikosti již nesedí na hlavní obrazovce jako pecka, ale zobrazuje doporučení atp. Obnovovat se bude každých šest hodin. Někteří uživatelé očividně žádali o snažší mazání konkrétních textových zpráv. Hromadně je tak označíte a odstraníte.

Využijete takovou fukci? Pokud jsme o něčem nevěděli, pak to byl koutek pro aplikace, kde vybrané kousky poběží ve speciálním sandboxovém režimu. Kdo bude žádat vyšší stupeň ochrany, aplikace snadno omezí. Funkce logicky cílí hlavně na firmy. Ty mohou také určit, že bude po spuštění telefonu spuštěna konkrétní aplikace.

 

Drobná vylepšení obsáhne Internet Explorer. Potenciálně se přitom zážitek může zvednout výrazně. Patrně totiž bude možné změnit identifikaci prohlížeče, což by v některých případech pomohlo k zobrazení webových stránek v plné kvalitě. Platí to pro ty, které se mobilnímu IE vyhýbají, považují ho za druhořadý prohlížeč a přesměrovávají uživatele na základní ořezanou verzi stránky.

Rychlé nabíjení

Teprve Windows Phone 8.1 Update nabídnou plnohodnotnou VPN, kde ručně zadáte veškeré potřebné parametry připojení. Microsoft naproti tomu mlčí o podpoře interaktivního příslušenství. Pokud v systému je, což potvrzují třetí strany, odhalení se dočkáme až když si jej osahá komunita.

Některé novinky máme, jiné se pojí až s WP 8.1 UpdateOznačte více zpráv a smažte je či přepošlete najednou
Některé novinky už máme, jiné se pojí až s WP 8.1 Update | Označte více zpráv a smažte je či přepošlete najednou

Podle Windows Phone Central bude systém rovněž podporovat rychlé nabíjení díky standardu Qualcomm Quickcharge 2.0. Pokud máte vhodný chipset (Snapdragon 800), bude se váš telefon nabíjet opět o kus rychleji. Jako obvykle přibylo i pár nových rozlišení. Výrobci hardwaru si tentokrát vyžádali 1 280 × 800, 540 × 960 a 1 280 × 768 bodů.

Zlepší se opět i Bluetooth. Windows Phone 8.1 Update přidají podporu sítě PAN, kodeku aptX pro poslouchání hudby skrze A2DP a prohlížení webu skrze AVRCP. Možná už teď budete moct říct, že modrý zub ve svém smartphonu využíváte opravdu poctivě a že tam není na okrasu.

MMF24

Posledním dílkem do skládačky bude podle Paula Thurrotta možnost využít volné místo a paměťové kartě při aktualizaci operačního systému. Zatímco se již těšíme na Update, většina majitelů starších zařízení mezitím stále čeká na Windows Phone 8.1.

Zdroj: Windows Phone Blog | Windows Phone Central