Hlavní navigace

Windows Phone Marketplace po roce života: 11 500 aplikací a 36 000 vývojářů

4. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ač se to nezdá, tak internetový obchod s aplikacemi pro smartphony se systémem Windows Phone 7 oslavil svůj první rok života. Jak je zvykem, tak se u této příležitosti zveřejnily dosavadní výsledky.

Na blogu týmu, který stojí za obchodem Windows Phone Marketplace, se objevily veškeré výsledky za první rok. Otcové obchodu si především pochvalují vývojářské nástroje, které jsou pro případné tvůrce aplikací k dispozici zcela zdarma. A ne na úkor kvality.

Ale nyní k číslům. Určitě nejzajímavější cifra uvádí aktuální počet dostupných aplikací. Obchod čítá 11 500 aplikací (z toho 7 500 placených), což je oproti konkurenčním statisícovým obchodům slabé. V potaz ale určitě musíme brát stáří obchodu a Microsoft se obhajuje také tím, že není důležitý počet aplikací, ale počet kvalitních a prospěšných aplikací. Toto kritérium je však vysoce subjektivní a určovat nějaké konkrétní číslo by bylo nesmírně těžké.

Za všemi těmito aplikacemi stojí 36 000 registrovaných vývojářů. Každým týdnem se ale registruje dalších 1 200 nových programátorů. To je do jisté míry zapříčiněno i přívětivostí Microsoftu, který se o vývojáře snaží pečovat. Například rychlostí certifikace aplikací. O přijetí čí zamítnutí aplikace se v průměru rozhodne během jednoho až dvou dnů. To je oproti ostatním obchodům velký rozdíl. Vývojáře k Microsoftu určitě také táhne nezaplněný trh s relativně velkým potenciálem.

MMF24

Velmi zajímavé je i číslo 12. Tolik aplikací si za měsíc průměrně stáhne jeden zákazník. To je jedna aplikace za méně než tři dny, což se mi zdá jako velmi slušné. Nyní už jen záleží na tom, jak se čísla budou vyvíjet v dalších letech a zda Microsoft s Windows Phone 7 a všemi svými odnožemi opravdu zabojuje, nebo ne.

zdroj: Blog vývojářů Windows Phone