Hlavní navigace

Windows Phone vývojářům aplikací loni vydělal skoro tolik co Android

27. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není žádné tajemství, že Play Store obsahuje mnohem více aplikací než Windows Phone Store. Dva různé platformy přesto soutěžit mohou. Člověka to jen těžko napadne, ale výsledek zase tak překvapivý není. Pro Windows Phone podle pár dní starého čísla byste napočítali více než 240 000 aplikací. Google se chlubí skoro milionem aplikací, což ho činí zdánlivě silnějším hráčem.

Statistika od skupiny Statistic Brain tvrdí, že Windows Phone dýchá na záda Androidu v oblasti příjmů z prodeje aplikací. V uplynulém roce aplikace v Play Store vývojářům vydělaly 1,2 miliardy dolarů. Windows Phone Store do kapsy vývojářů nasypal 950 milionů. Rozdíl to už není velký. O uživatelích dlaždic to vypovídá to, že utrácejí rádi. Mnohem raději než uživatelé Androidu. Počet stažení v dlaždicovém prostředí překročil 4,1 miliardy.

Android vydělal jen o málo více, navzdory 29 miliardám stažení aplikací. Ačkoli byl Windows Phone pro nedostatek aplikací zatracován uživateli a pro nedostatek uživatelů zatracován vývojáři, právě takové číslo by zbývající odporující vývojáře mohlo přesvědčit. Nedostižným koněm je v tomto případě nepřekvapivě Apple. 6,4 miliardy vydělaných dolarů dokazuje, že ani jablíčkáři se utrácení nebojí.

 

Jablečná firma má ovšem mnohem větší uživatelkou základnu a katalog aplikací než Microsoft. Všechno může souviset s tím, zda je či není možné na platformě krást. Android je otevřený, takže podobně jako v případě Windows zde pirátství bují. Nemálo vývojářů vyjádřilo obavy z toho, že se jim placené hry pro Android pomalu nevyplatí vydávat.

MMF24

V podobném stavu se ocitla počítačová herní scéna. Konzole si s piráty moc netykají a milionové prodeje vydavatele od počítačů odlákaly. Těžko můžeme něco vyčítat otevřenosti. Spíše jde o to, jak s ní lidé naloží. Negativním vedlejším efektem otevřeného systému je bohužel větší či menší míra pirátství. Mrkněte na zbylá čísla, co Statistic Brain zveřejnil. V průměrném počtu stažení aplikací na telefon vede jednoznačně Apple.

Zdroj: Statistic Brain via WMPoweruser