Hlavní navigace

Windows RT možná navštíví Outlook, PowerPoint zase širokoúhlé presentace

28. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hned několik zdrojů podle americké novinářky Mary Jo Foley tvrdí to stejné: Microsoft vyrobil verzi poštovního klienta Outlook pro Windows RT a nyní interně provádí zátěžové zkoušky. Stejné zdroje se z větší části rovněž shodují v tom, že dosud nebylo rozhodnuto, zda bude aplikace uvolněna pro veřejnost. Microsoft stojí před jistými dilematy a musí si rozmyslet, zda bude moudré tento krok učinit. V první řadě již ve Windows RT e-mailového klienta má. Doteková Pošta nicméně nesplňuje nároky pokročilého a náročného uživatele.

Naopak, připomíná, že Windows pro procesory architektury ARM nejsou zaměřena na firemní sektor. Zaobírají se více běžným domácím spotřebitelem, zatímco v podnicích by měli využít výkonnějších strojů s Windows 8 a procesory od Intelu a AMD, kde nadále mohou v plné síle využívat desktopu a klasických programů. Mělo by smysl dodávat pošťáka do systému, jenž primárně slouží k zábavě a konzumaci obsahu? Na druhou stranu, firmy by se do využívání zařízení s Windows RT hrnuly o to více, kdyby věděly, že budou mít k ruce oblíbený Outlook.

 

Ten by teoreticky mohl doplnit stávající čtveřici kancelářských aplikací. Windows RT z výroby obsahují balík Office 2013 Home & Student RT, jehož součástí jsou Word, Excel, PowerPoint a OneNote. Ty pracují v desktopu, patří tak k výjimkám, které Microsoft v Ertéčkách povolil. Právě desktopová aplikace, byť by z hlediska ovládání obsahovala patřičné úpravy, aby byla ovladatelná dotekově, nikdy nebude ideálním řešením pro tablet. Kromě krkolomného ovládání ji budou trápit zvýšené nároky na výkon, tedy i na spotřebu. Aplikace pro Metro naproti tomu s energií v akumulátoru zachází podle přísných norem.

Kdyby k vydání aplikace došlo, předpokládám, že by ji současní majitelé Office RT obdrželi zdarma. Microsoft již skrze Windows Update povýšil nehotový kancelářský balík na finální verzi. (Surface s Windows RT byl produkován dříve, než byl kancelářský software zcela dokončen, uživatelé proto na počátku měli k dispozici jen nehotovou ukázku Wordu a jeho party.) Nebo bude pošťák k dispozici samostatně a za poplatek? Na otázku prozatím odpovídat nemusíme, raději vyčkáme, jestli se Microsoft vůbec pro vydání rozhodne. Existují pádné argumenty pro i proti.

MMF24

V souvislosti s poštovním klientem Microsoft zatím mlčí, na svém blogu nám nicméně v mezičase připomíná, že ve výchozím stavu budou presentace, vytvořené v nástroji PowerPoint 2013, širokoúhlé. Přeci jen, již dlouhou dobu do našich domácností kupujeme televizory nebo počítačové obrazovky, které nemají poměr stran 4:3. Radost z rozhodnutí nebudou mít majitelé starších projektorů. Výchozí nastavení nicméně půjde přepsat. 16:9 se každopádně stává novým standardem v presentacích z PowerPointu.

Zdroj: ZDNet | PowerPoint Blog