Hlavní navigace

Windows XP: zkáza moderních minibooků?

22. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Peprný titulek zprávy musím hned uvést na pravou míru. Když spojíme osm let starý systém Microsoftu, nedokonalý čipset Intelu a nepozornost Asusu, výsledkem je produkt, u kterého není zdaleka využit veškerý poteciál.

Asus Eee PC 1004DN: nejnovější minibook Asusu (podrobnosti na ExtraNotebook), který se kromě zabudované optické mechanika chlubí i novými čipy Intelu. Řeč je o procesoru Atom N280 (viz přehled současné nabídky Atomů) a čipset Intel GN40. O tom už jste možná slyšeli v souvislosti s podivnými schopnosti akcelerace HD videa.

Redaktoři čínského webu HKEPC se v krátkém testu podívali Eee PC 1004DN na zoubek. Nová čipová sada Intel GN40 má oživit vyšší třídu minibooků o nový jižní můstek ICH9M a především onu akceleraci HD obsahu. Obsahuje totiž nové grafické jádro GMA 4500M, které poskytuje plnou akceleraci formátů MPEG-4 AVC (H.264) a VC-1. Háček je ovšem v tom, že tyto schopnosti jsou možné pouze v novějším rozhraní DXVA 2, které je součástí pouze Windows Vista/Seven. Asus ovšem k minibookům dodává starý Windows XP Home s rozhraním DXVA 1. Grafický čip tak odlehčí procesoru pouze částečnou akcelerací (iDCT a Motion Compensation) formátům WMV3, VC-1 a MPEG-2. Stěžejní H.264 tedy chybí úplně a ty deklarované se zase tak často nevyužívají. I ve Vista ale stále platí omezené dekódování z hlediska bitrate videa a zřejmě i dalších vlastností, video pak při přehrávání vykazuje chyby.

Než se do mě pustíte v komentářích, že HD video není v miniboocích prioritou, rád bych připomněl další nevýhody čipové sady. Teoreticky je dvojnásobná spotřeba Atomu N280/GN40 (TDP 16,5 W) oproti současnému N280/945 GSE (TDP 8 W). Jistě, dostanete moderní jižní můstek ICH9M a výkonnější grafiku, kterou si ve hrách ale stejně příliš neužijete (nemusíte je ani spustit) a DirectX 10 hry nerozhýbete. Čipset bude mít jistě i vyšší cenu. Celková cena Eee PC 1004DN se očekává okolo 12 000 Kč. Uvidíme, jak ještě s kartami zamíchá nástup Nvidia Ion.

CS24

Výsledkem celé kauzy ovšem je, že Windows XP bude užitnou hodnotu zařízení srážet. Možný vliv na tom má i Microsoft, který vzkřísil starý systém a výrobcům jej nabízí za směšných 15 dolarů (Vista 50–60 dolarů). Více ve zprávě na ExtraWindows. Asus na svém webu informace o Eee PC 1004DN ještě nemá, třeba se systém s finálním uvedením ještě změní, ale kdo ví…

Zdroj: Digitimes, HKEPC

Autor článku