Hlavní navigace

Wise Folder Hider: schovejte svá tajná data jednoduše a efektivně

29. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Operační systémy Windows sice odolají laickému pokusu o vstup do systému, v jen o trochu povolanějších rukách ale výchozí systémové zabezpečení nemusí stačit. Jestliže nemáte svá data šifrovaná, stačí k jejich získání relativně málo – nastartovat počítač či notebook se zavedením tzv. živé distribuce nějakého derivátu Linuxu.

V bezpečí nemusí být vaše soubory ani v počítačové síti s doménou – v tomto případě stačí administrátorovi k tomu, aby se dostal k vašim datům, jen zadání správné cesty. Nejvážnějším bezpečnostním rizikem pak je ztráta nebo zcizení hardwaru (počítače, notebooku, přenosného disku, USB klíčenky) – v takovém případě má útočník teoreticky neomezený čas, aby se k vašim datům dostal.

Jednou z nejbezpečnějších ochran je tak šifrování – komplexním řešením je například aplikace TrueCrypt, kterou v podrobné recenzi představil Jan Polzer. Dnes si ukážeme podobný, byť po stránce uživatelské i funkční značně jednodušší nástroj – jmenuje se Wise Folder Hider, stojí za ním poměrně renomovaná firma WiseCleaner a je úplně zadarmo.

 

Proč vyzkoušet Wise Folder Hider?

Autoři aplikace vyzdvihují jako hlavní přednosti:

  • Aplikace je zcela zdarma.
  • Bezpečnost zajišťují dvě hesla (primární pro vstup do aplikace, sekundární pro každý soubor a složku).
  • Podpora vyměnitelných médií (flash disků, přenosných disků,…)
  • Snadné použití – svá data schováte několika klepnutími myší.
  • Podpora metody táhni a pusť (funguje jen při vypnutém UAC).
  • Schovávání souborů a složek přes kontextovou nabídku Průzkumníka.

Stažení a instalace

Wise Folder Hider je možné stáhnout z oficiálních stránek, které vás následně přesměrují na server Download.com. Instalační soubor má pouhých 1801 kB a aplikaci lze nainstalovat na Windows XP a vyšší (tj. Vista, 7 a 8, ale také serverové verze 2003 a 2008).

Proces instalace nevyžaduje nic neobvyklého – samozřejmě budete muset souhlasit s licenčním ujednáním, můžete (ale nemusíte) se přihlásit k zasílání novinek e-mailem, tradičně lze vybrat cílovou složku a složku v nabídce Start, do které budou vytvořeni zástupci aplikace.

První spuštění

Při prvním spuštění budete požádáni o zadání hesla pro vstup do administrace. Na výběru si dejte obzvláště záležet, protože pokud případný útočník odhalí či odhadne vámi zvolené heslo, dostane se i ke všem skrytým složkám. Heslo by tedy mělo být co možná nejdelší, nemělo by se jednat o existující slovo, mělo by obsahovat čísla, velká a malá písmena, ideálně i nějaké speciální znaky. Kvůli možným překlepům je nutné heslo zadat dvakrát po sobě.

Volbě hesla věnujte náležitou pozornost Volbě hesla věnujte náležitou pozornost

Následně se již ocitnete v prostředí aplikace, které je na první pohled velmi jednoduché. Abyste to měli ještě jednodušší, můžete si aplikaci přepnout do češtiny nebo slovenštiny (případně do jiného jazyka – nabídka je široká). To provedete kliknutím na tlačítko Menu (je vlevo od tlačítek pro minimalizaci, obnovení a zavření okna), pak přejdete do sekce Language a zvolíte požadovaný jazyk.

Wise Folder Hider umí komunikovat i českyWise Folder Hider umí komunikovat i česky

Schováváme soubor

Pokud chcete schovat jeden soubor, použijete tlačítko Skrýt soubor.

Stiskněte tlačítko Skrýt souborStiskněte tlačítko Skrýt soubor

Pak vyberte soubor, který chcete schovat, a to stejným způsobem, jakým například v textovém editoru otevíráte dokument.

Vyberete soubor, který chcete skrýtVyberete soubor, který chcete skrýt

Soubor se následně objeví v seznamu v hlavním okně aplikace a z prostředí Windows přestane být dostupný a viditelný.

Schované soubory a složky se objeví v seznamuSchované soubory a složky se objeví v seznamu

Druhou možností je přetažení dotyčného souboru myší nad okno aplikace Wise Folder Hider.

Přes tlačítko po pravé straně příslušného řádku můžete soubor otevřít (Otevřít), přestat ho skrývat (Zviditelnit), nebo nastavit heslo (Nastavení hesla). Teoreticky tak je možné zabezpečit přístup ke každému souboru dvěma hesly – jedním pro otevření aplikace a druhým pro práci se souborem.

Soubor lze otevřít, přestat skrývat, nebo zaheslovatSoubor lze otevřít, přestat skrývat, nebo zaheslovat

U souboru zajištěného heslem se v seznamu objeví ve sloupci Zamčení stav Ano.

Každý soubor může mít své vlastní hesloKaždý soubor může mít své vlastní heslo

Volba Otevřít zviditelní soubor až do okamžiku, kdy uzavřete aplikaci Wise Folder Hider. Do té doby je soubor normálně viditelný pro všechny systémové i nesystémové aplikace.

Volba Zviditelnit zviditelní soubor napořád, takže zmizí ze seznamu skrytých souborů.

Skrýváme složku

Podobným způsobem je možné schovat celou složku. Stačí stisknout tlačítko Skrýt složku a v následujícím dialogu vybrat složku, kterou chcete schovat.

Tlačítko Skrýt složkuTlačítko Skrýt složku

Vyberete složku a stisknete OKVyberete složku a stisknete OK

Celá složka tím okamžikem přestane být viditelná nejen pro vás a všechny ostatní uživatele, ale také pro operační systém. Dávejte tedy pozor na to, abyste neskryli disk nebo složku, kterou Windows či nějaké aplikace potřebují ke své činnosti.

Další možnosti jsou stejné jako při skrývání souborů – také složku můžete otevřít (tj. dočasně zviditelnit), zviditelnit (tj. zviditelnit permanentně), nebo jí nastavit samostatné heslo.

Prakticky stejně funguje i schovávání přenosných disků – v jejich případě si po stisku tlačítka Skrýt USB disk vyberete místo složky písmeno disku a další možnosti jsou pak stejné, jako ve všech uvedených případech.

Schovat můžete také výměnné diskySchovat můžete také výměnné disky

Skrývat lze pouze vyměnitelná média, tj. flash disky nebo jiné přenosné disky. Pevný disk v počítači (ani pokud se jedná o sekundární nesystémový disk) Wise Folder Hider skrýt neumí.

Jde to ještě snáze!

Pokud pracujete v Průzkumníku (nebo jiném správci souborů, podporujícím systémovou kontextovou nabídku), můžete skrýt jakýkoli soubor nebo složku dvěma klepnutími myší.

  1. Když klepnete na soubor či složku pravým tlačítkem myši, bude v plovoucí nabídce možnost Skrýt soubor/složku pomocí Wise Folder Hider.
  2. Pokud na tuto položku klepnete levým tlačítkem myši, bude soubor nebo složka okamžitě skryta. Další parametry (například ochranu heslem) pak můžete nastavit v rozhraní aplikace.

Schovávat soubory a složky lze také přes plovoucí nabídkuSchovávat soubory a složky lze také přes plovoucí nabídku

MMF24

Jak můžete vidět z této recenze: aplikace je maximálně jednoduchá, přesto nabízí velmi solidní ochranu vašich citlivých dat. I proto se může chlubit celou řadou ocenění od renomovaných médií.

Je lhostejné, zda potřebujete zabezpečit strategická data, soukromé fotografie, které by neměl nikdo vidět, nebo pouze zamezit zvědavcům, kteří se dostanou k vašemu počítači, aby zkoumali něco, co jim nepřísluší. S nástrojem Wise Folder Hider schováte vše, co potřebujete, rychle, bezpečně a v intuitivním prostředí, se kterým si docela jistě poradí i začátečníci.