Hlavní navigace

WSJ: Google sloučí Chrome OS s Androidem a pro Chromebooky hledá nové jméno

30. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě na jaře 2013 tvrdil Eric Schmidt, že Google nebude Chrome OS a Android slučovat. Před rokem to zopakoval Sundar Pichai, jenž tehdy dohlížel na vývoj obou systémů. Android a Chrome OS se měly pouze přibližovat. Google oba systémy protnul stejným material designem, mezi oběma lze bezdrátově synchronizovat data a navíc se Chrome OS loni naučil spouštět aplikace pro Android.

Jenže loni na podzim začal vývojovým týmům obou systémů šéfovat Hiroshi Lockheimer a ten slíbil další přibližování. Letos dokonce Google uvedl nový Pixel C, pracovní tablet s klávesnicí a zároveň Androidem. Značku Pixel přitom firma využívala jen u Chromebooků.

Google Chromebook Pixel 2
Google Chromebook Pixel 2 

Dva roky popírání ze strany Googlu teď narušily dva na sobě nezávislé zdroje Wall Street Journalu a magazínu The Verge. Ty tvrdí, že Google už na sloučení Androidu a Chrome OS pracuje a že by mělo být dokončeno v roce 2017. Firma prý pro Chromebooky hledá nový název. Dle The Verge už v létě 2016 na konferenci I/O Google předvede, jak by takový sjednocený systém měl vypadat.

Je to reálné? Microsoft se vydal stejným směrem, má jeden systém pro mobily, tablety, počítače i herní konzoli. Sjednotit Chrome OS a Android by neměl být problém. Oba systémy jsou dost univerzální, co se týče hardwarových konfigurací. Oba běží na linuxovém jádře, oba jsou silně závislé na Chromu (platí pro Android 6.0). Chrome OS se postupně učí spouštět aplikace pro Android. Naopak v Marshmallow je už experimentální nastavení, které povolí spustit více aplikací na jedné obrazovce.

 

Vše nasvědčuje tomu, že k prolnutí dojde. Ale je skutečně nutné systémy sjednotit, tedy přesněji – dát na Chromebooky Android? Podle mě ne. Logické by bylo vyřešit kompatibilitu s aplikacemi a do Chrome OS integrovat plnohodnotný Play Store. Dosud se Google pořád kasá, jak jsou Chromebooky úspěšné, jak ve školách nahrazují iPady apod. Proč by to najednou zabíjel? Play Store by Chromebookům dal nový život a nový software nezávislý na webových technologiích.

CS24

Samotný Lockheimer ostatně v dnešním tweetu potvrdil, že jsou Chromebookům a Chrome OS velmi oddaní a že právě koupil dva kousky pro své děti.

Zdroj: The Verge, WSJ