Hlavní navigace

WSJ: Microsoft v Asii testuje vlastní smartphone s Windows Phone 8

2. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už je to tady zase. Celý rok se spekuluje, jestli Microsoft po vlastních tabletech přijde i s telefony. Tajné zdroje tvrdí, že ano, Microsoft to popírá. Pak šéf společnosti Steve Ballmer vyrukuje s prohlášením, že se v budoucnu nebojí vyrábět zařízení pro specifické účely.

Teď zase neznámé zdroje deníku Wall Street Journal vynesly informace, že Microsoft už smartphony testuje s asijských továrnách. Prý chce mít hardware i software pod kontrolou jako Apple. Údajný telefon má mít úhlopříčku mezi čtyřmi a pěti palci. Zprávu se vší vážností přebírají světová média.

Nokia Lumia 920
Nokia Lumia 920

Že Microsoft testuje vlastní chytré telefony, ale ještě neznamená, že je bude i prodávat. Běžnou praxí je vyrobit si referenční zařízení, na kterém se pak testují nové verze softwaru. Taková mašinka ani nemusí vypadat jako smartphone, stačí když má displej a základní desku s potřebnými komponenty.

Čož nevylučuje, že Microsoft s vlastním smartphonem skutečně přijde. Jsou argumenty pro i proti. Pro hraje nezávislost na ostatních výrobcích, plná kontrola nad ekosystémem i vyšší příjmy. Proti hraje fakt, že Microsoft už na trhu s handheldy dvakrát pohořel. Jednak to byly přehrávače Zune a jednak telefony Kin.

 

Potenciální výrobu také ovlivní (ne)úspěch tabletů Surface. A v úvahu musíme vzít i dosavadní zájem o Windows Phone. Ten není velký. Podle posledních čísel IDC se za třetí kvartál 2012 prodalo a 140 % více smartphonů s WP než loni v tomto čase. V absolutních číslech ale jde o posun z 1,5 milionu kusů na 3,6 milionu kusů. Mobilní Windows jsou až pátou mobilní platformou za Androidem, iOS, BlackBerry a Symbianem. Jen pro srovnání, 3,6 milionu telefonů dokáže Apple prodat v průměru za týden a půl, nepotřebuje k tomu tři měsíce.

CS24

Teď je otázkou, zdali za dosavadními slabými prodeji stojí špatný marketing výrobce systému, nebo hardwaru. Samsung má Windows Phone pouze v záloze, HTC také primárně vyrábí telefony s Androidem. Nokia tvoří většinu prodejů (2,9 milionu prodaných Lumií za Q3), ale v globálu je to čím dál menší partner. Prostor pro smartphony Microsoftu tady je. Co s tím Ballmerův tým udělá?

Zdroj: Wall Street Journal