Hlavní navigace

Wuala: Uložte si data do cloudu! Zn.: bezpečně

22. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

S cloudovými úložišti se doslova roztrhl pytel - jmenovat můžeme například populární Dropbox, kterým se podrobně v recenzi zabýval Libor Kříž. Ukládání dat "do oblak" má své nesporné výhody - kromě dostupnosti prakticky kdykoli a kdekoli, kde je k dispozici Internet, bývá takové úložiště zpravidla lépe a častěji zálohováno než disk domácího počítače (zejména v případě počítačových odborníků často platí rčení o kovářově kobyle). Z dalších kladů cloudu jmenujme třeba verzování (možnost vrátit se ke starší verzi dokumentu), obnovu smazaných dat, nebo spolupráci s více uživateli (sdílené složky), či snadné sdílení souborů přes web. Zmiňovaný Dropbox lze použít i k dalším zajímavým účelům.

Neměli bychom ale opomíjet ani negativa - vzpomeňme nedávnou chybu Dropboxu, díky které uložené soubory mohl dočasně vidět kdokoliv. Klid uživatelům nepřinesla ani informace, že za určitých okolností mohou uložené soubory získat americké bezpečnostní služby a úřady

V tomto segmentu přitom panuje poměrně velká konkurence - jmenujme SkyDrive od Microsoftu, který je součástí Windows Live Mesh, Ubuntu One v nejpopulárnější distribuci Linuxu, či iCloud od Apple.

My si dnes představíme Wualu, jednu z méně známých alternativ, která staví svou filozofii na bezpečnosti uložených dat.

Co je Wuala?

Wuala je jedním z projektů ukládání dat do cloudu a online synchronizace.

Asi nikoho nepřekvapí, že přístup je zabezpečen uživatelským jménem a heslem. Toto heslo přitom není nikam přenášeno, takže nemůže být odchyceno útokem typu "man in the middle." Co je důležitější: nezná ho ani provozovatel služby (na to je dobré pamatovat, neboť vám ho v případě ztráty nemůže například poslat e-mailem). Data jsou přitom ještě před přenosem na server šifrována, takže teoreticky ani provozovatel nemá možnost přistupovat k uloženým souborům. Navíc jsou v průběhu nahrávání rozdělena na několik kousků a uložena na více fyzických místech.

Další funkce korespondují s tím, co nabízí konkurence - zálohování, verzování, synchronizace mezi více zařízeními (podporovány jsou Windows, Linux a Mac OS, z mobilních platforem pak Android a iOS), sdílení vybraných souborů přes Internet a podpora práce ve skupině.

Instalace

Z Windows jsou podporovány verze XP SP3, Vista a 7. Nejprve stáhnete instalační program (má něco málo přes 14 MB) a spustíte ho. V prvním kroku můžete vybrat jazyk instalátoru, čeština ani slovenština ale v nabídce nefiguruje, nicméně program samotný již do češtiny lokalizován je.

Druhý krok je poměrně důležitý: musíte se rozhodnout, zda kromě instalace samotné aplikace má být webový prostor připojen jako nový logický disk (tj. budete k němu moci přistupovat běžným způsobem, jako k jakékoli jiné jednotce) a jestli se mají funkce Wualy integrovat do Průzkumníka Windows. Pokud se rozhodnete zmíněné možnosti akceptovat, musíte mít administrátorská práva, což může být zejména ve firemním prostředí problém.

Zbytek instalace probíhá standardním způsobem, takže vystačíte s klikáním na tlačítko Next. V posledním kroku budete požádáni o restart (Reboot now) a můžete nastavit, aby se Wuala spouštěla společně se systémem (volba Start Wuala at system startup). Před odklepnutím Finish doporučujeme uložit všechny rozpracované dokumenty a ukončit běžící aplikace.

Po restartu se v systémové oblasti (vedle hodin) objeví nová ikonka s písmenem W. Přes ní můžete klepnutím pravým tlačítkem myši pozastavit stahování a nahrávání souborů a především otevřít program Wuala.

První spuštění

Když program (mimochodem je napsaný v Javě) poprvé spustíte, budete mít na výběr dvě možnosti: jestliže již máte Wualu nainstalovanou na jiném počítači, zvolíte Přihlásit se s existujícím účtem a zadáte jméno a heslo. V případě, že jste Wualu ještě nepoužívali, budete pokračovat tlačítkem Vytvořit účet zdarma

Registrace spočívá v zadání uživatelského jména, e-mailové adresy, hesla a nápovědy k heslu. Promo kód nebo sériové číslo vyplníte jen tehdy, pokud ho máte. Zbývá odsouhlasit přečtení podmínek použití a Vytvořit účet.

Pak už se ocitnete ve vlastní aplikaci.

Zálohování a verzování

Ani dokola opakované tvrzení, že jedinou prevencí před ztrátou dat je pravidelné zálohování, nepřiměje většinu uživatelů k tomu, aby si alespoň jednou za čas zkopírovali nejdůležitější dokumenty na optické médium či USB disk. Ze zklamaných výrazů těch, kterým zhavaroval disk, by servisní technici mohli vytvořit další Facebook.

Automatická záloha do online úložiště toto řeší takřka dokonale: uživatel není zatěžován žádnou činností navíc, ukládá soubory tak, jak je zvyklý, a ony se "samy" replikují na server. V případě poruchy disku pak stačí buď na jiném počítači, nebo po výměně HDD a nové instalaci systému nainstalovat aplikaci, zadat přístupové údaje a počkat několik minut na stažení dat ze serveru. Odpadají starosti, že přijdete o fotky z dovolených, sbírku oblíbených písniček, účetnictví, nebo skoro hotovou diplomovou práci.

S Wualou také není problém vrátit se předchozí verzi dokumentu, nebo obnovit nechtěně odstraněné soubory, které jste již vysypali z Koše, což vám ušetří čas a stres.

Soubory, které se budou ukládat do cloudu, a tedy budou zálohované, můžete určit více způsoby. My si všechny další postupy budeme ukazovat na variantě, která nevyžaduje administrátorská oprávnění, a budeme je tedy provádět v samotné aplikaci. V okně programu zvolíte některou ze složek (nebo si vytvoříte novou přes Soubor-Nový adresář) a v menu Soubor vyberete buď Přidat adresář do programu Wuala nebo Přidat soubory do programu Wuala. Stejného výsledku dosáhnete i přetažením složek či adresářů z Průzkumníka do okna programu. Aplikace pak nahraje zvolenou složku nebo soubory na server a vytvoří jejich zástupce ve svém okně.

Při prvním nahrávání obrázků budete dotázáni, zda mají být před nahráním zmenšeny. Pokud si to nepřejete, aktivujte zatržítko Zapamatovat si mé rozhodnutí a nikdy se neptat znovu a stiskněte tlačítko Neměnit velikost.

Tím jste vytvořili zálohu souborů na vzdáleném serveru.

Jestliže se chcete vrátit k předchozí verzi souboru, klepněte na něj pravým tlačítkem myši a z kontextového menu zvolte Obnovit předchozí verzi. Po rozkliknutí se zobrazí chronologický přehled všech dosud uložených verzí daného souboru. Stačí si jen vybrat, ke které se chcete vrátit.

Synchronizace

Dost možná jste to už někdy zažili: v zaměstnání pracujete na nějakém dokumentu a potřebujete pokračovat doma, takže zkopírujete soubor na flash disk. Doma pak zjistíte, že soubor nejde z nějakého důvodu načíst. S online úložištěm se do podobných problémů dostanete jedině tehdy, pokud vám nebude fungovat Internet.

Synchronizované soubory se automaticky replikují na všechny vaše počítače s Wualou. Pokud tedy například aktualizujete dokument na notebooku, po jeho uložení je nejnovější verze prakticky ihned i na stolním počítači.

Synchronizace má ještě jedno důležité pozitivum: soubory jsou kromě cloudu uloženy na více fyzických strojích, což zvyšuje bezpečnost dat při případném selhání jednoho z nich.

Replikování dané složky aktivujete přes menu Soubor-Synchronizovat s tímto počítačem, a v následujícím dialogu Synchronizovat adresáře zvolíte složku na disku, která má být synchronizována. O veškeré další dění se pak Wuala stará sama.

Cokoli ve zvolené složce změníte, nebo do ní přidáte, je prakticky ihned, bez nutnosti se o to jakkoli starat, replikováno na server, případně na další propojené počítače.

Přístup přes web

Přijeli jste na jednání ke klientovi a zjistili jste, že v notebooku nemáte uložený důležitý dokument - například prezentaci služby či výrobku, který chcete nabídnout? Za normálních okolností byste si buď museli vystačit s improvizací, nebo udělat čelem vzad a dohodnout si schůzku na jindy. Předejít trapným situacím (a nejen jim) můžete díky přístupu ke svým souborům přes web. Pokud máte dokument uložený na Wuale, jednoduše stačí připojení k Internetu a webový prohlížeč s podporou Javy.

V Prohlížeči otevřete stránku www.wuala.com/en/launch/ (z úvodní stránky se na ni dostanete přes odkaz Remote Access) a po načtení Java aplikace můžete pracovat se svými dokumenty prakticky stejně, jako na počítači, kde máte nainstalovanou plnohodnotnou aplikaci. Dokonce lze nechat provést synchronizaci s lokálním úložištěm, což ale zejména na veřejně přístupných počítačích nedoporučujeme)

Sdílení

Mnohé firmy, včetně provozovatelů freemailů (nutno podotknout, že z celkem logických důvodů), mají nastavený limit na maximální velikost odesílané/přijaté přílohy. Co ale dělat v okamžiku, kdy potřebujete poslat soubor, který je větší? S Wualou je to jednoduché - použijete funkci sdílení a příjemci pošlete pouze odkaz, přes který si soubor stáhne. Není přitom podmínkou, abyste nechávali běžet svůj počítač - data se stahují z disků provozovatele služby. Výhodou je, že příjemce nemusí být uživatelem služby, nemusí tedy mít ani nainstalovanou aplikaci, ani mít vytvořený účet.

Prakticky to tedy funguje následovně: soubor, který chcete někomu poslat, nejprve přidáte do nějaké složky Wualy. Poté v menu Soubor vyberete Sdílení & přístup, čímž vyvoláte dialog s dalším nastavením.

Možnosti jsou tři - výchozí volba Soukromý znamená, že k dané složce máte přístup pouze vy. Druhá varianta Sdílený dává přístup ke složce dalším uživatelům Wualy, kterým to dovolíte. My jsme si ale řekli, že příjemce souboru nemusí být uživatelem Wualy a k tomu je tu předposlední možnost: Přístup přes web. V takovém případě aplikace vygeneruje jedinečný odkaz, který můžete zkopírovat přes pravé tlačítko myši a odeslat třeba e-mailem nebo přes jiný komunikační program. Příjemci se po otevření odkazu zobrazí webová stránka (tentokrát není vyžadována Java) s obsahem vámi nasdílené složky. Soubory si pak stáhne tak, jak je zvyklý. Jednodušší už to opravdu být nemůže!

Za kolik?

Zadarmo! Ale samozřejmě ne neomezeně. Zdarma získáte prostor 1 GB, což je postačující pro zálohu dokumentů, nikoli ale například pro uložení hudební sbírky. Desetinásobný prostor vás přijde na 19 € ročně, větší nabízené kapacity pak najdete v ceníku.

CS24

Druhou možností, jak získat více místa, je pronájem volného diskového prostoru ve vašem počítači. Funguje to tak, že nabídnete například 20 GB na vašem disku a váš počítač bude online 24 hodin denně - tedy 100 % času - za to dostanete 20 GB v online úložišti. Jedinou podmínkou, kterou musíte splnit je, že musíte být online nejméně 4 hodiny denně.

Nějaké ty gigabajty navíc můžete také získat, když přivedete k Wuale další uživatele. Za jednoho nováčka dostanete 250 MB prostoru, maximálně však 3 GB na jeden rok. Vámi pozvaný uživatel pak obdrží namísto výchozího 1 GB dvojnásobek.