Hlavní navigace

X58 v podání Biostaru

7. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vydání nových procesorů Intel Core i7, známých také jako architektura Nehalem, se kvapem blíží a podle některých se dočkáme již tento měsíc. Mezitím se objevují fotografie a specifikace motherboardů s čipsetem X58, který bude Core i7 vyžadovat. Dnes se podíváme na desku od Biostaru jménem T-Power X58.

Biostar vsadil na mohutné chlazení čipové sady a napájecích obvodů pomocí měděných pasivů propojených heatpipes. O napájení procesoru se stará dvanáctifázová kaskáda a po vzoru Gigabyte, Asusu a MSI se i Biostar chlubí technologií úspory energie, která má zkratku ESP. Deska je osazena třemi sloty PCI Express pro grafické karty v CrossFire. Ačkoliv na X58 funguje i SLI, nic nenasvědčuje tomu, že by Biostar zaplatil Nvidii ne zrovna malou částku za licenci.

Deska je osazena jižním můstkem ICH10R, takže na šesti SATA portech bude fungovat RAID ve variantách 0, 1, 5 a 10. Na desce je dále přítomen jeden IDE port a na zadním panelu najdete ještě dva konektory eSATA. Na stejném místě naleznete také dva konektory gigabitového Ethernetu, dva porty FireWire a výstupy (analogové i S/PDIF) osmikanálového integrovaného zvukového kodeku.

MMF24

Cena zatím není známa, ale je zřejmé, že sestava s Nehalemem nevyjde levně. Britský obchod Overclockers UK nabízí Core i7 na předobjednávku, nejlevnější model 920 stojí v přepočtu přes osm tisíc korun. Nejlevnějším motherboardem se zatím zdá být MSI X58 Platinum za přibližně 5600 Kč, dražší desky (kterých je většina) pak vyjdou nejméně na 7500 Kč. A to nepočítám tři DDR3 moduly a odpovídající grafický akcelerátor…

Zdroj: Matbe, Fudzilla

Autor článku