Hlavní navigace

XFX vypouští limitovaný Radeon HD 5970 4 GB

25. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trochu „pozdě, ale přece“ vydává XFX svůj Radeon HD 5970 Black Edition se čtyřmi gigabajty paměti. Těchto karet bude vyrobeno pouze 1500 kusů a sběratelským skvostem se stanou nejen kvůli extrémnímu výkonu. Dva čipy Cypress běží na stejné frekvenci, jako u Radeonu HD 5870, tedy 850 MHz; paměti typu GDDR5 tikají na 4,8 GHz.

XFX ke kartě dodává praktickou tašku, cestovat s ní do zahraničí bychom vám ale silně nedoporučovali. Jedná se totiž o zavazadlo sloužící k přenášení odstřelovacích pušek. Aby toho nebylo málo, samotná karta je zabalena v plastové maketě belgického samopalu P90 a krabičky s příslušenstvím vypadají jako pouzdra na munici.


Již na první pohled je zřejmé, že se nejedná o referenční design Radeonu HD 5970. Grafická jádra jsou posazena dále od sebe, každé z nich má samostatnou pasivní část chladiče a větrák umístěný uprostřed vyfukuje horký vzduch na obě strany (tedy část ven ze skříně, část dovnitř).

Pro přídavné napájení slouží dva osmipinové konektory, na hřbetě karty najdeme také štítek s pořadovým číslem kusu. XFX vybavilo dvoučipový Radeon také šesti mini-DisplayPort výstupy pro Eyefinity. Součástí příslušenství je pak celá sada redukcí, z toho minimálně dvě na nejpoužívanější DVI; v balení dále najdete třeba CrossFire můstek nebo cedulku „Nerušit“ (taktéž opatřenou pořadovým číslem) pro pověšení na kliku.

CS24

Musíte se ptát, kolik Radeon HD 5970 z limitované Black Edition stojí? Pak na něj s největší pravděpodobností nemáte. Internetový obchod Newegg.com jej má v katalogu za baťovskou cenu $1,999.99, to jest asi 39 500 Kč nepočítaje daň z přidané hodnoty.

Zdroj: TweakPC.de, Newegg

Autor článku