Hlavní navigace

Xiaomi a „Xiaomi“. Česká komunita se hádá o překlad, doménu i kvalitní servis

2. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Xiaomi je dnes nejdravější čínský výrobce smartphonů. Podle Strategy Analytics byl v uplynulém čtvrtletí pátým největším distributorem chytrých telefonů na světě, a to díky více než 250% meziročnímu nárůstu dodávek. Loni si najala Huga Barru z Googlu, který má řídit mezinárodní expanzi. Mezitím firma otevřela pobočku v Hongkongu, Malajsii, Indii, Indonésii, Singapuru, na Filipínách a Tchaj-wanu. Z jihovýchodní Asie se chce dostat i do Evropy a USA.

Lion Mobile používá český překlad bez povolení

Na západě jí ale zastoupení zatím chybí. Produkty Xiaomi už sice koupíte i u nás, ale nejde o oficiální distribuci. Prvním velkoprodejcem Xiaomi se v Česku stal Lion Mobile, který zde spustil také koncový obchod XiaomiMobile.cz. V něm nabízí většinu zboží čínského výrobce, poskytuje vlastní servis a dvouletou záruku.

Xiaomi Mi4
Xiaomi Mi4

Do prodávaných telefonů nahrává ROM s českým a slovenským překladem, na kterém pracuje komunita okolo webu miuios.cz. S ní se ale Lion Mobile rozkmotřil, protože si pro sebe urval doménu miui.cz a dle zástupců tuzemské komunity se pokusil je „vydírat za účelem ovládnutí trhu a poškození našich obchodních partnerů“.

Podle podmínek Creative Commons BY-NC-ND také využívá překladů bez povolení, protože zmíněná pravidla CC zakazují komerční využití bez výslovného souhlasu. Lion Mobile sem navíc dováží produkty bez evropské certifikace CE, což odporuje zákonům, viz rozbor na idnes.cz.

Stark Distribution dodá překlad, štítek CE a doveze i Mi TV

Proto do hry vstoupil nový velkoobchodu Stark Distribution. S ním se už zdejší komunita kamarádí. Stark podporuje autory překladů a ROM, komunita MIUI CZ/SK zase povolila využívání překladů a navíc dala Starku 14denní exkluzivitu, takže se nové ROM dostanou nejdříve k jím distribuovaným telefonům.

Stark Distribution je naším dlouhodobým seriózním partnerem, jehož cílem je stejně jako cílem naším budování co nejlepší pověsti značek MIUI a Xiaomi. Naše vzájemná spolupráce je tedy logická,“ komentuje nové partnerství Jan Bártl, představitel komunity MIUI.

 

CS24

Stark Distribution si také zajistila certifikaci CE, poskytuje zde záruční i pozáruční servis. Telefony z této distribuce dále prodává Mall, CZC, Alza, T.S.Bohemia, Smarty, Mobil pohotovost a další menší partneři. Při nákupu si proto raději zvolte obchod s jistou certifikací a legálně využívaným překladem, protože tím zároveň podpoříte komunitu, která se o něj ve svém volném čase stará. Až Xiaomi do Česka přijde oficiálně, tyto starosti konečně odpadnou.

Poznámka: Stark mimochodem slibuje, že v posledním čtvrtletí 2014 začne dovážet také parádní televizory Mi TV.