Hlavní navigace

XP Mode už bez nutnosti HW virtualizace

19. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 7 loni přišel se zajímavým způsobem, jak se vypořádat s nekompatibilním softwarem. V edicích Professional, Enterprise a Ultimate byla dostupná funkce XP Mode, která využila dobře integrovaného nástroje Virtual PC k virtualizaci Windows XP SP3.

Tzv. „Windows ve Windows“ však bylo možné využívat jen s procesory, které měly podporu hardwarové virtualizace. To bylo omezení především pro Intel, který tuto funkci (Intel VT-x) nezavedl u nižších řad procesorů Core 2, Pentií či některých Atomů. AMD na tom bylo lépe, kromě některých Sempronů měly podporu AMD-V všechny procesory od prvního Athlonu 64. VIA má hardwarovou virtualizaci u procesorů Nano.


Nástroj SecurAble pomohl se zjištěním dostupnosti HW virtualizace

Tato podmínka nebyla ze strany uživatelů pochopena, Virtual PC zde byl už před XP Modem, ale hardwarovou podporu nevyžadoval. To už však neplatí. Microsoft předevčírem vydal balíček KB977206, díky němuž si mohou XP Mode nainstalovat i majitelé starších či nepodporovaných procesorů.

MMF24

Ostatně, popis balíčku hovoří za vše: Instalací této aktualizace odeberete součásti požadované ke spouštění softwaru Windows Virtual PC a prostředí XP Mode. Mezi požadavky patří procesor podporující hardwarově podporovanou virtualizaci (HAV), která také musí být povolena v systému BIOS. Po dokončení instalace bude pravděpodobně třeba restartovat počítač.

Stahuje zde pro 32-bit nebo 64-bit systémy. Balíček má velikost 3,7, resp. 4,1 MB a je dostupný ve všech jazycích. Pro stáhnutí je potřeba projít ověřením systému (Genuine Check)

Autor článku