Hlavní navigace

Yahoo vydalo e-mailového klienta pro Windows 8. Je lepší než Pošta?

13. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak jsme probírali dříve, mobilní operační systém nemůže na trh přijít, aniž by nabídl nějakého e-mailového klienta. Bylo však jen otázkou času, než se Poště od Microsoftu přibude nějaká konkurence. Pionýrem se stala internetová firma Yahoo, jež provozuje stále jeden z největších světových freemailů. Když se někdo rozhodne vydat vlastního pošťáka, můžete si být jistí tím, že bude mít na své straně přinejmenším výhodu v dobré integraci vlastních funkcí. Gmail by například potřeboval archivaci, jenže tu si užijete obvykle jen ve webové aplikaci.

Služba Yahoo Mail vlastně není unikátní natolik, abyste ji nemohli pohodlně provozovat v libovolném poštovním klientu. Bohužel však nemáme tu možnost, protože poskytovatel e-mailu ji zařadil ke zpoplatněným funkcím. Za peníze sice z webu zmizí reklamy, teprve tehdy ale dostanete možnost využívat zastaralý a překonaný protokol POP. Pošťák pro Windows 8 tak může být jednou z mála možností, jak v Česku používat Yahoo Mail mimo hranice standardní webové aplikace.

Aktivní dlaždice
Aktivní dlaždice
    

My chceme přetahovat zprávy do složek!

Najde se zřejmě málo českých uživatelů této služby, na dotekovou aplikaci se nicméně musíme podívat z principu. První poštovní klient od třetí strany si nemůžeme nechat ujít. Naopak, těšíme se na další. Přijde s vlastní aplikací také Google? Proč ne, s Gmailem by si rozuměla lépe než Pošta. (Tak jednoduše se nazývá klient, integrovaný ve Windows 8.) Podobně jako jiné prográmky v Metru, i Yahoo Mail oceníte zejména na zařízeních s dotekovými obrazovkami.

 

Pro všechny ostatní přichází zklamání hned na začátku. Ani nový pošťák neumožňuje přímé přetahování položek. Třídění zpráv do složek tedy probíhá klasicky – označíte zprávu, klepnete na tlačítko v nástrojové liště a ze seznamu vyberete cílový adresář. Dobrá zpráva zní, že se hned pod tlačítkem rozevře seznam, přesun tudíž vyřídíte velmi rychle. Úkon se stává těžší spolu s tím, kolik složek ve své e-mailové schránce držíte při životě. Ve srovnání s Poštou vede Yahoo v tom, že má v horní části nástrojovou lištu.

Pěkně zpracované prostředí není revoluční, ale funkční
Pěkně zpracované prostředí není revoluční, ale funkční

Ta se neschovává, důležité ovládací prvky tak máte neustále na očích a nemusíte je nikde lovit. A co víc, tento ovládací panel vám zpřístupní více funkcí. Kam se hrabe Pošta. V ní pro obyčejné přesunutí zprávy do jiné složky musíte vyvolat skrytou lištu a pak v seznamu na straně obrazovky zvolit adresář. Triviální operaci provádíme zbytečně složitě. Něco podobného platí pro označení e-mailu jako nepřečteného. Yahoo nám umožňuje přepínat stav zprávy okamžitě. Stejně tak jim můžete přiřazovat hvězdičky.

Možností nastavení není moc
Možností nastavení není moc

Konec hry na schovávanou

Již na základní obrazovce si vysedává tlačítko pro označování nevyžádané pošty. Microsoft by se od Yahoo mohl učit. Přitom hovoříme o prvním vydání aplikace, zatímco Redmondští svoji Poštu ladí již celé měsíce. Yahoo Mail se svým webovým bratříčkem ladí také barevně. Převládá elegantní fialová, stejně jako na webu. Firmě se daří držet konzistentní zážitek napříč klienty. Ve Windows 8 ovšem využívá dostupných novinek. V rohu monitoru se objevují upozornění na příchozí zprávy, informační číslíčko propašujete i na zamykací obrazovku.

Při psaní zprávy nemáte možnost text formátovat
Při psaní zprávy nemáte možnost text formátovat

Dlaždice na Úvodní obrazovce vám sdělí, kolik nepřečtených e-mailů na vás čeká v doručené poště, případně kdo je napsal. Yahoo Mail zkrátka zvládá všechno to, co se od aplikace z Windows Store očekává. V tuto chvíli můžeme jen litovat, že ji nelze použít s jinou schránkou než od Yahoo. Výtku bych měl jen ke psaní e-mailů, kde nedostáváte do rukou žádné možnosti formátování textu. Yahoo Mail naleznete v digitálním katalogu, kromě vyhledávání se na správnou stránku dostanete pomocí tohoto odkazu.

Firma vydala také nové klienty pro iOS a Android. Web bude prý aktualizován během několika dní. Kdy a zda se dočkáme verze pro Windows Phone, není jasné. Škoda, zvlášť, když má aplikaci pro Windows 8. Stačilo by pár úprav a běžela by také na telefonech se stejným logem.

MMF24

Hromadná práce s e-maily
Hromadná práce s e-maily

Pošta je aplikaci podobná, ale ovládá se hůře
Pošta je aplikaci podobná, ale ovládá se hůře