Hlavní navigace

Yahoo zřejmě znovu na prodej, zájem má AOL

14. 10. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

V kuloárech se šušká, že Yahoo je opět na prodej. Představenstvo si asi dosud rve vlasy, když před dvěma lety odmítli nabídku Microsoftu. Redmondský obr tenkrát nabízel 47,5 miliardy amerických dolarů. Z obchodu nakonec sešlo, výsledkem byla jen rozšířená spolupráce a využití vyhledávače Bing. Z toho nakonec těží jen sám Microsoft.

YahooAkcie Yahoo v posledních pěti dnech, zdroj: Yahoo Finance

Nyní se hodnota Yahoo pohybuje pod 25 miliardami dolarů. Zákulisní drby pomohly akciím, které včera zaznamenaly více než 10% nárůst. Jejich cena je však stále poloviční oproti roku 2008, kdy byl o Yahoo největší zájem.

Mluví se o tom, že by firmu rád odkoupil AOL. Ale akvizice je v tomto případě dost nereálná, protože jejich tržní kapitál je okolo 2,7 miliardy dolarů, což je osmina hodnoty Yahoo. Možným scénářem je odprodej 40% podílu v čínské firmě Alibaba Group, jež Yahoo vlastní.

Yahoo je v nelehké pozici. Na trhu jej válcuje Google nebo třeba Facebook a firma už v podstatě nemá co nabídnout. V poslední době už vystřídala tři ředitele, ale ani ti Yahoo nedostali na správnou kolej. Pokud společnost nemá žádná esa v rukávu, je to teď nebo nikdy, neboť hodnota může už jen klesat.

Zdroj: Wall Street Journal, Yahoo News