Hlavní navigace

YouTube bude o 10 % rychlejší. Google náhledové obrázky ukládá do formátu WebP

24. 3. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Formát WebP je hlavní nadějí pro úspornější web. Google přišel s univerzálním řešením, které může nahradit JPEG, GIF i PNG, jeho svobodný formát si totiž poradí se ztrátovou i bezztrátovou kompresí, statickými snímky i animacemi a zvládne také průhlednost. Při stejné kvalitě slibuje až o polovinu menší soubory než právě JPEG nebo PNG.

WebP v náhledech videí na YouTubu

WebP má stále několik nedostatků. Komprese i dekomprese je výpočetně náročnější, byť je Google stále optimalizuje a zrychluje. Pak je zde slabší podpora ze strany tvůrců obsahu i nástrojů. S tímto formátem si z hlavních prohlížečů poradí jen Chrome a nová Opera. Do WebP ještě neukládá žádný z mobilů ani klasických digitálů. A ani u fotoeditorů není pravidlem, že by s WebP dokázaly pracovat.

Díky svým vlastnostem se s formátem setkáte u šetřících režimů pro surfování jako Opera Turbo nebo obdobou v mobilních prohlížečích Chrome. Obrázky se na serverech Opery a Googlu převedou do WebP, aby uživatel nemusel stahovat zbytečně větší originální soubory. Formát WebP už od loňska funguje i pro ikony screenshoty v Play Storu a také Chrome Web Storu, kde nahradil PNG. Soubory jsou díky tomu až o 35 % menší.

 

V pátek Google oznámil, že WebP začal používat také pro náhledy videí na YouTubu. Stránka s WebP se načte o 10 % rychleji než stránka s JPEG. Google ale pochopitelně musí ve všech případech udržovat náhledy, screenshoty a ikonky v původních formátech JPEG a PNG, jinak by si je surfaři s IE, Firefoxem, Safari apod. nemohli prohlédnout. Takže Google snížil datovou náročnost lidem s Chromem nebo Operou, ale násobně zvýšil vlastní zátěž, neboť musí uchovávat kopie ve dvou formátech.

ICTS24

WebP se zkrátka nemůže masově prosadit, dokud jej nebude podporovat drtivá většina prohlížečů. S přesvědčováním Microsoftu ani Applu Google neuspěl, svobodnému WebP ale paradoxně nevěří ani Mozilla (Firefox). Ta raději prosazuje efektivnější enkodéry pro JPEG.

Zdroj: Google