Hlavní navigace

Z bláta do louže. Nokia táhne Windows Phone skoro sama, Lumie drží 80 % trhu

14. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nokia se vzdala vlastního operačního systému MeeGo navzdory tomu, že Nokia N9 sbírala výbornou odezvu ze všech stran. Stephen Elop totiž věřil, že společnost má větší šanci na přežití, stane-li se součástí většího ekosystému a nebude na vývoj platformy sama. Výzkum společnosti AdDuplex ale ukazuje, že Nokia si partnerstvím s Microsoftem moc nepomohla. Celé čtyři pětiny všech prodaných telefonů s Windows totiž tvoří řada Lumia finského výrobce.

Druhé místo drží HTC, které je populárnější ve Spojených státech a z nějakého důvodu také ve Francii, kde jenom model 8S představuje 27 % všech prodaných telefonů s Windows.

 

Společnost AdDuplex data nasbírala prostřednictvím 494 aplikací pro Windows Phone, které používají její SDK AdDuplex v2. Reflektují tedy celou „instalovanou základnu“ přístrojů a nikoliv jejich aktuální prodejnost.

Dobrou zprávou pro Nokii (a vlastně i Microsoft) je, že její zákazníci na telefonech neškudlí. Nokia Lumia 920, která je ze všech přístrojů s Windows Phone pravděpodobně nejdražší, je zároveň i celosvětově nejrozšířenější. AdDuplex nabízí i statistiky pro vybrané země. Česká republika ani Slovensko mezi nimi není, lze ale pozorovat kontrast mezi bohatším Německem, kde dominuje dražší Lumia 920, a chudší Itálií nebo Ukrajinou, kde úspěchy slavily levnější modely 610, 710 a 800 s Windows Phone 7.

MMF24

Špatnou zprávou pro Microsoft je, že na 57 % zařízení je stále nainstalován systém řady Windows Phone 7. Aby také ne, když novou verzi operačního systému na starší přístroje nelze nainstalovat. Pro srovnání, 91 % zařízení s Apple iOS má verzi 6 nebo 6.1, u Androidu činí podíl instalací verze 4 a vyšší kolem 70 %.

Zdroj: AdDuplex