Hlavní navigace

Za jeho ředitelování Apple zdvacetinásobil tržby. Teď CFO Oppenheimer odchází

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple včera oznámil, že jej na konci září opustí finanční šéf Peter Oppenheimer. Do firmy nastoupil v roce 1996 jako finanční kontrolor pro Ameriku, v roce 1997 se stal viceprezidentem a měl pod sebou celosvětový obchod. K prvnímu červnu 2004 povýšil do funkce CFO přímo podřízené výkonnému řediteli Jobsovi, dnes Cookovi.

Peter Oppenheimer
Peter Oppenheimer

Oppenheimer coby finanční šéf zažil v Applu to, co nikdo jiný v žádné společnosti. Za posledních deset let Apple zvýšil celoroční tržby z 8 miliard dolarů na 170 miliard. V tomto ohledu jej převyšují jen automobilky, společnosti z ropného a energetického průmyslu a obchodní řetězec Wal-Mart. A co do ročního zisku se Applu může rovnat jen ropný gigant ExxonMobil.

Miluji Apple i lidi, se kterými jsem tady měl tu čest 18 let pracovat. Teď je ale čas věnovat se sobě i své rodině,“ řekl k odchodu Oppenheimer. Práce se ale úplně nevzdá, stal se novým členem představenstva investiční banky Goldman Sachs.

Od června Oppenheimer začne zaučovat nového CFO, Itala Lucu Maestriho. Ten už má 25leté zkušenosti z vyššího finančního managementu ve společnostech jako General Motors, funkci CFO už vykonával v Nokii Siemens Networks a Xeroxu. Do Applu nastoupil před rokem, dohlížel na většinu finančních operací právě pod Oppenheimerem.

MMF24

 

Zdroj: Apple