Hlavní navigace

Začaly povánoční e-shopové výprodeje. Dejte pozor na falešné slevy

27. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Velké e-shopy jako Mall.cz, Alza.cz nebo Kasa.cz hlasitě řvou Poslední kusy! Slevy až 70 %! Ne vždy ale obchodníci jednají poctivě a slevy se odvíjejí od toho, jakou kde nasadí tzv. „běžnou cenu“. Pro zákazníka je to úplně abstraktní pojem a na výši slevy by určitě neměl hledět na prvním místě.

Sleva uměle vyhnaná nahoru

Náhodným výběrem na Mall.cz jsem objevil například notebook Sony Vaio SVS1312R9EB, který v e-shopu najdete za 27 957 Kč, přičemž běžná cena je údajně 39 140 Kč (tedy sleva 29 %). Ten stejný model se přitom ještě v polovině prosince prodával sice o dva tisíce dráž (přesně 29 987 Kč), ale běžná ceny byla o sedm tisíc nižší (přesně 32 110 Kč). Důkazem budiž záznam v Google Cache.

Mall.cz nabídka dnes a před 14 dny
Mall.cz nabídka dnes a před 14 dny
 

Na tento nápad upozornil Honza Polzer na Facebooku. Google (ale i např. Archive.org) si ve vyrovnávací paměti uchovávají starší podobu stránek. V případě Googlu stačí do vyhledávače napsat „cache:www.obchod.cz/zbozi.html“ (bez uvozovek) a dostanete dříve uloženou verzi webové stránky. Případně před adresu v prohlížeči vložte „http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.obchod.cz/zbozi.html“.

Hon za nižší cenou

Každý nákup je vhodné konzultovat ještě se srovnávačem zboží. Třeba v Alze mají Sony PlayStation 3 Slim New 12GB za 5519 Kč s údajně 11% slevou. U konkurence pořídíte stejný model za 4990 Kč, třeba v Kase nebo CZC. Paradoxně i v Alze byla ještě 17. prosince cenovka 4982 Kč. V povánočním výprodeji je tak konzole dražší než běžně.

Heuréka.cz
Heuréka.cz

Abyste nemuseli konkurenční ceny dohledávat ručně, využijte online srovnávačů, např. Heuréka.cz, Zboží.cz, Srovnáme.cz nebo Hledejceny.cz.

CS24

Etalonem je první jmenovaný, protože má jednak (subjektivně) nejvíce funkcí a jednak obsahuje i uživatelské zkušenosti s nákupy v jednotlivých obchodech. Ty se hodí zejména u méně známých e-shopů, abyste si ověřili, jestli můžete počítat s dobrou komunikací, rychlým dovozem zboží nebo kvalitou reklamace. I zde musíte být obezřetní. Neznámý obchod s podezřelým webem a jedním velmi nadšeným komentářem může také znamenat, že si jej pochválil sám majitel. Stále se řiďte našimi radami, Jak nakupovat na internetu a nenaletět podvodníkům.

 

Užitečné tipy

  • Nehleďte na procentní slevy, ale na výslednou cenu, kterou můžete porovnat s jinými obchody.
  • Webové srovnávače můžete mít stále s sebou v mobilu, a to i v kamenných obchodech, kde je to váš jediný spojenec. Prodavač se vám bude snažit vnutit cokoliv.
  • Nejnižší cena není vše. Neznámému obchodu, který neposílá na dobírku, a nemá uvedenou dostupnost, raději nevěřte.
  • Kupte i dražší zboží, pokud je ve vašem oblíbeném obchodě. Máte-li s ním dobré zkušenosti nebo bydlíte poblíž pobočky, určitě je moudré připlatit si třeba 500 Kč za telefon v hodnotě 10 000 Kč, který ale nabízí jen prodejna z druhého konce republiky. Případná budoucí reklamace bude jednodušší.