Hlavní navigace

Žádná QWERTY Lumia. Asha 210 od Nokie se bude bít s levnými Androidy

24. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Naše pondělní předpoklady se splnily do puntíku. Nokia dnes představila posledního zástupce řady Asha, tentokrát s číslovkou 210. Má podobné barvičky jako Lumia, nechybí jí QWERTY klávesnice, ale jinak je to další z hloupých mobilů Series 40. Je však prošpikovaný sociálními sítěmi a láká i na podporu dvou SIM karet.

Nokia Asha 210 (Facebook) Nokia Asha 210 (WhatsApp)
Nokia Asha 210 (verze s Facebookem a aplikací WhatsApp)

Předinstalovaný Facebook a Twitter už nikoho nepřekvapí, součástí Ashi 210 je ale také populární síť WhatsApp. Nokia slibuje doživotní licenci pro bezplatné užití, na jiných platformách se platí roční kredit ve výši jednoho dolaru. Asha 210 se vůbec nedostane do USA, cílí pouze na Asii, Afriku a Evropu. V závislosti na regionu bude dodávána verze, která obsahuje tlačítko pro přímý přístup buď k Facebooku, nebo k WhatsApp. Do Evropy se určitě dostane ta první.

Nokia Asha 210 Nokia Asha 210 Nokia Asha 210

Telefon obsahuje 2,4" nedotykový displej s rozlišením 320 × 240 px. Součástí je 64 MB integrované paměti, kterou lze rozšířit až 32GB microSD kartou. Nokia úplně vypustila podporu sítí WCDMA, takže žádné 3G nečekejte. Surfovat můžete jen přes Wi-Fi nebo maximálně EDGE. Vinou otočeného displeje a klávesnice má Asha netradiční rozměry 111,5 × 60 × 11,8 mm. Hmotnost je však příjemná, jen 97 gramů.

Asha 210 obsahuje 2Mpx fotoaparát se zvláštní spouští (na přední straně), fotit bude možné i při zamknutém telefonu. Jak jsme u low-endů Nokia zvyklí, zapomeňte na automatické zaostřování, Nokia opět použila jednodušší systém fullfocus, který zkrátka zaostří všechno, jen s makrem si příliš nerozumí. Přímo v telefonu bude možné fotky upravovat a sdílet na sociálních sítích nebo e-mailem. A přestože telefonu chybí přední fotoapárat, dokáže fotit autoportréty. Zvukový průvodce napoví, jestli jste v záběru, nebo ne.

Zvláštností je funkce Slam, díky které je možné posílat fotky a videa na ostatní telefony přes Bluetooth, aniž by bylo nutné zařízení párovat. Nokia se také chlubí prohlížečem Xpress Browser, který šetří datový provoz až o 90 % podobně jako Opera s funkcí Turbo. Funkce Nearby zase vyhledá nejbližší bankomaty, restaurace a jiná místa. Surfaři jistě ocení i tlačítko pro vypnutí/zapnutí Wi-Fi.

 

Telefon se bude prodávat v pěti barevných variantách, kromě žluté, černé a azurové (viz fotky) to bude ještě bílá a purpurová. Do obchodů se dostane single- i dual-SIM verze. Telefon s jednou kartu slibuje pohotovostní výdrž až 46 dní, dvousimková až 24 dní. Nokia Asha 210 se začne prodávat už brzy, a to za cenu 72 dolarů (přibližně 1700 Kč včetně DPH).

Videa

" width="560" height="315" frameborder="0">

" width="560" height="315" frameborder="0">

CS24

" width="560" height="315" frameborder="0">

Zdroj: Nokia