Hlavní navigace

Zbaví se AMD továren?

24. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již dříve se spekulovalo o tom, že by AMD mohlo prodat své továrny. Tato možnost se momentálně nejeví jako pravděpodobná, nicméně je pravda, že AMD stojí před velkou restrukturalizací, která se bude týkat právě výroby. Dirk Meyer údajně prohlásil, že celá výroba se oddělí a vznikne tak nová společnost s jinými vlastníky. Drew Prairie, mluvčí AMD, řekl, že Meyerova slova byla špatně interpretována – restrukturalizace nicméně bude.

Je to další krok tzv. „asset smart“ strategie (můžete se setkat také s pojmem „asset light“), kterou načal už Hector Ruiz. Prý právě on, přestože už není v pozici generálního ředitele, bude hlavním koordinátorem transformace.

Jedním z příkladů, kde „asset smart“ již funguje, je vývoj a testování nových výrobních postupů. V tomto odvětví AMD spolupracuje s IBM. Právě v jedné z továren této společnosti se vyrábí experimentální wafery a AMD tak nemusí zatěžovat továrny vlastní.

Co s drážďanskými továrnami bude dále? Dá se předpokládat, že AMD založí dceřinou společnost, která je dostane věnem. I kdyby takové uspořádání nebylo ideální z hlediska efektivity řízení, samostatná společnost se lépe prodává, ať už jako celek, nebo po částech.

AMD by mohlo část akcií nové společnosti prodat a minoritnímu vlastníkovi buď vyplácet dividendy, nebo se s ním dělit o výrobní kapacitu. Zadlužený výrobce procesorů by tím získal jednorázovou finanční injekci a zároveň by si udržel kontrolu nad svými továrnami. Pokud by většinu v nově vzniklé firmě získal jiný vlastník a AMD by ztratilo rozhodující vliv, znamenalo by to pro výrobu procesorů nejistotu a nutnost přizpůsobit se společnosti ovládající výrobní kapacity; Nvidia a bývalá ATI by na toto téma mohly vyprávět. Právě Nvidia je příkladem úspěšné „fabless“ firmy, mohlo by ale AMD bez vlastních továren konkurovat Intelu?

MMF24

Podle Cnet News se jako o možných partnerech AMD při transformaci pod heslem „asset smart“ mluví o singapurském Chartered Semiconductor a tchajwanském TSMC. Chartered má továrny na výrobu SOI technologií a už nějakou dobu vyrábí pro AMD procesory, TSMC podle všeho také uvažuje o využití výrobního procesu SOI.

Zdroj: Cnet News

Autor článku