Hlavní navigace

Zbrusu nové rozhraní pro Windows 8? (video)

28. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývoj se v Microsoftu rozhodně nezastaví, vývojáři a výzkumníci se stále snaží přijít na nové postupy, které nám usnadní každodenní interakci s řadou chytrých elektronických zařízení. Toho chce dosáhnout pomocí takzvaných NUI, tedy přirozených uživatelských rozhraní nahrazujících (či doplňujících) klávesnici i myš, využívajících obrazu, zvuku i dotyku.

Jak už z názvu vyplývá, cílem je, aby ovládání bylo co nejpřirozenější a nebylo by se třeba jej učit. Pak přestaneme při práci či zábavě vůbec uvažovat o nějakých počítačích, jak říká Craig Mundie z Microsoftu, počítače budou více jako my: budou slyšet, vidět i mluvit.

Na videu lze vidět řadu zajímavých novinek, řada z nich má spojitost se současnými technologiemi. Můžete si všimnout vylepšeného dotykového rozhraní Surface, které do hry zapojuje i fyziku, či třeba skenování fotografií položených na speciálních obrazovku, působivé 3D fotografie vytvořené stejným stylem, jako virtuální prohlídky v PhotoSynthu.

Ve videu také můžete zahlédnout zajímavé "bublinové" rozhraní, které sjednocuje různé informace do jakýchsi bublin. Vyrojily se přitom spekulace, že toto rozhraní bude součástí připravovaných Windows 8, o kterém se už déle ví, že bude více zaměřené právě na NUI a přinese nové rozhraní.

" frameborder="0" allowfullscreen>

Zdroj: DailyTech